Autor Societat
19 Agost 2015 a 18:00

El Govern destinarà 20 milions d’euros a projectes de recerca, creació i tecnologia

Els ajuts s’adrecen a projectes cofinançats pel FEDER

Ajuts recerca // Imatge del web de Pixabay

Ajuts recerca // Imatge del web de Pixabay

El Govern, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, ha obert dues convocatòries destinades al cofinançament de projectes d’adquisició, creació o millora d’infraestructures de recerca i d’equipaments i plataformes científiques i tecnològiques per un import total de 20 milions d’euros. Els ajuts s’adrecen a projectes cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha explicat: “Aquestes dues convocatòries s’emmarquen en el nou període operatiu de fons FEDER (2014-2020), que ha de permetre fer un nou salt en recerca i tenir un impacte en actuacions d’alt valor afegit perquè, de cara al  2020, es produeixi un impacte rellevant en el teixit productiu en termes de coneixement i innovació”.

La primera convocatòria, dotada amb 15 milions d’euros, té l’ objectiu la selecció de projectes singulars de construcció, adquisició, habilitació i/o ampliació substancial d’edificacions per a infraestructures d’R+D que facin possible la generació de recerca d’excel·lència, l’atracció de talent i el desenvolupament d’activitats de transferència de coneixement i valorització.

L’altra convocatòria d’ajuts destina 5 milions d’euros a projectes cooperatius de creació, construcció, adquisició i millora d’equipaments i plataformes científiques i tecnològiques compartides. Aquesta convocatòria va adreçada a projectes promoguts per tres o més entitats del sistema universitari i de recerca català, que aportin cada una d’elles un mínim del 10% del cost total de les despeses.

En cap de les dues l’import econòmic atorgat no superarà en cap cas la meitat de la inversió global dels projectes seleccionats ja que aquests fons europeus cofinancen els projectes al 50% a Catalunya. En els ajuts hi poden accedir les universitats, centres de recerca i altres institucions sense finalitat de lucre, públiques o privades, que tinguin com a activitat principal la recerca i la innovació.

El termini de presentació de sol·licituds en tots dos casos finalitza el proper 30 de setembre. La Direcció General de Recerca analitzarà les candidatures que s’hauran de presentar acompanyades d’una memòria descriptiva amb els indicadors d’execució i seguiment, el pressupost, la viabilitat econòmica i operativa dels projectes.

El programa operatiu 2014-2020 dels fons FEDER preveu una inversió total a Catalunya de 868,4 milions d’euros, el 41% dels quals es destinaran a potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació, , en el marc de l’anomenat Objectiu Temàtic 1.

Una part d’aquest import, 132 milions d’euros, serà executada per la Secretaria d’Universitats i Recerca, que els destinarà a actuacions vinculades a l’àmbit de la recerca, el que suposa un 55% més respecte al període anterior. El gruix d’aquesta inversió s’adreçarà a reforçar les capacitats tecnològiques de les infraestructures i instal·lacions de recerca i innovació (70 M€).

Switch to mobile version