Autor Sanitat
20 Agost 2015 a 10:00

El conseller de Salut defensa la visió catalana d’entendre l’atenció sanitària com un dret universal

Boi Ruiz lamenta que l’Estat no comparteixi del tot aquesta visió

Boi Ruiz

Boi Ruiz, conseller de Salut // Imatge cedida pel Departament de Salut

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit l’acte 1714: l’inici de l’Espanya contra Catalunya ha aprofitat per manifestar com s’ha d’entendre l’atenció sanitària. També hi ha participat el president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics i Vicepresident de la UCE, Jaume Sobrequés i el professor d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona, Àngel Casals.

Boi Ruiz ha lamentat que les estructures actuals de l’Estat limiten el marge de maniobra i la capacitat normativa per poder fer el que Catalunya voldria fer en matèria de salut si es dotés d’estructures pròpies com orientar molt més les polítiques sanitàries al servei de les necessitats de la gent. El conseller ha afirmat: “Nosaltres defensem que l’atenció sanitària és un dret de ciutadania universal, que ha de ser exercit i satisfet amb equitat i sense discriminacions, però l’Estat i les seves estructures i reglaments no ho reconeixen així”.

 

Ruiz també ha afegit: L’Estat no vol descentralitzar les seves estructures, que és el que atorga poder a una nació i que en el seu cas són d’herència napoleònica. I per retallar llibertats, la seva arma són les estructures d’Estat”.

 

El conseller, abans d’aquest acte, ha participat com a ponent amb una conferència sobre les polítiques sanitàries a la Catalunya del segle XXI i els determinants de la salut a Catalunya. Ruiz ha dit que l’objectiu de tota política sanitària ha de ser aconseguir augmentar l’esperança de vida de la població i fer que aquesta es desenvolupi seguint criteris saludables.

 

A més, ha argumentat com aquesta política sanitària ha d’estar al servei d’un dret universal amb tres punts fonamentals: el dret a la protecció, el dret a la salut i el dret a l’atenció sanitària. També ha volgut que el 80% dels determinants de la salut d’una persona no depenen del sistema sanitari, sinó, entre d’altres, del codi genètic, de l’entorn físic i de les conductes relacionades amb la salut Per últim, el conseller s’ha interrogat sobre la possibilitat de mantenir aquesta política en la Catalunya autonòmica, tot ponderant les seves debilitats i amenaces, però també les seves fortaleses i oportunitats.

La conferència del conseller ha tingut lloc després que el Secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, en fes la seva pròpia, en aquest cas parlant sobre Promoció de la salut i prevenció de la malaltia.

Switch to mobile version