Autor Ensenyament
9 Agost 2015 a 18:00

El 40% dels estudiants rep algun tipus d’ajut per estudiar

Van dirigits a les universitats públiques de Catalunya

Estudiants // Imatge del web iec.cat

Estudiants // Imatge del web iec.cat

Un 40,3% dels estudiants de graus de les universitats públiques de Catalunya han gaudit d’algun tipus de beca o ajut a la matrícula el curs 2014-15, consolidant la dada del curs anterior, quan per primera vegada aquest conjunt d’estudiants en el sistema públic va arribar al 40%. Les beques o ajuts a la matrícula integren des de la gratuïtat total de la matrícula fins tots els descomptes aplicats en el sistema de preus per renda, famílies nombroses, víctimes del terrorisme, discapacitats, entre d’altres.

En termes econòmics, el conjunt de beques i exempcions a la matrícula té un impacte de 75,9 milions d’euros, que arriba als 88 milions si considerem també els màsters, les universitats privades i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Dels 75,9 milions destinats a ajuts, un 46% l’assumeix el sistema català Equitat (34,9M€) i un 54% l’Estat (40,9M€). Amb la posada en marxa del sistema Equitat a Catalunya s’ha passat de 2,1 milions d’euros el curs 2010-11 als actuals 34,9 en beques i ajuts suportats pel sistema universitari català.

En nombre d’alumnes, amb la posada en marxa del model català de preus per renda i beques Equitat, s’ha passat de 42.750 estudiants beneficiaris (curs 2011-12) als actuals 54.000 en graus de les universitats públiques. Aquesta xifra significa un 26% d’increment, que arriba al 30% si també se suma el descompte als estudiants d’enginyeries, que s’abona automàticament després de sol·licitar-lo. El sistema català de beques universitàries està vinculat al sistema de preus públics i atorga els ajuts en funció del nivell de renda familiar computable i el nombre de membres de la unitat familiar, sempre que no es superin determinats nivells de patrimoni familiar. Així, s’estableixen set trams diferents de renda familiar en funció de la qual s’obté des de la gratuïtat dels estudis fins a rebaixes mínimes d’un 10%, sempre que es tingui dret a beca Equitat.

Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca, ha subratllat que “el nou sistema català de preus per renda s’ha consolidat com un mecanisme de participació en els costos universitaris més equitatiu que les anteriors taxes fixes, evitant així que ningú quedi exclòs per motius econòmics”. En aquest sentit, ha reiterat que “no ha perjudicat l’accés de la població als estudis universitaris”, com ho demostra el fet que els últims tres cursos (2014-15, 2013-14 i 2012-13) són els que mostren una major taxa d’escolarització universitària de la història a Catalunya: el 38,6% sobre el total de la població de 18 a 24 anys. L’aportació real dels estudiants al sistema universitari català se situa en el 20,1% del cost dels estudis (curs 2013-14).

D’altra banda, uns 6.500 estudiants de les rendes més baixes que s’havien quedat sense cap ajut pel sistema de beques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (MECD) com a conseqüència de l’enduriment dels criteris acadèmics per a la seva renovació, han pogut seguir els seus estudis gràcies al sistema català de beques Equitat.

Els estudiants universitaris ja poden presentar la sol·licitud per optar a una beca Equitat després de la publicació de la convocatòria corresponent al curs 2015-2016. El termini de presentació de sol·licituds davant de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) finalitza el pròxim 15 d’octubre. No obstant això, continua vigent el programa especial per atendre els universitaris amb problemes econòmics sobrevinguts, que es va posar en marxa l’any passat. Així, el termini per comunicar una nova situació econòmica que doni dret a beca és ininterromput i, per tant, al llarg de tot l’any es resolen aquestes peticions. Una atenció permanent per garantir que “tota persona amb mèrits suficients accedeixi a l’educació superior”, ha destacat Castellà.

Switch to mobile version