Autor Economia
15 Juliol 2015 a 9:00

L’IPC augmenta tres dècimes per sobre del de maig

L’evolució dels preus se situa en el 0,8% positiu sense el component energètic

Creixement econòmic // Imatge del web de Pixabay

Creixement econòmic // Imatge del web de Pixabay

La inflació espanyola del mes de juny augmenta tres dècimes respecte al mes anterior i deixa la variació interanual de l’IPC en positiu, en el 0,1%, tres dècimes per sobre de la de maig. Per la seva banda, l’IPCA també augmenta tres dècimes, fins el 0,0%, i s’apropa a la del conjunt de la Unió Monetària. Per la seva incidència, destaquen els augments en termes interanuals dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques, de les begudes alcohòliques i tabac,  de l’ensenyament i de l’hoteleria i restauració, i la disminució del transport, de les comunicacions, de l’habitatge i del lleure i la cultura. Cal dir, la inflació subjacent augmenta unes dècimes en relació al maig se situa en el 0,6% interanual.

L’evolució del nivell de preus a impostos constants, al juny se situa en el 0,1%, en termes interanuals, igual que l’índex general. A Catalunya, els preus al consum s’incrementen tres dècimes en relació al maig, que es situava en el 0,3%, dues dècimes per sobre la del conjunt d’Espanya. A Catalunya els preus han augmentat més en alimentació i begudes no alcohòliques, i en hotels, cafès i restaurants i en parament de llar i, s’han reduït menys en l’habitatge i en el lleure i cultura.

Tarragona es situa amb una taxa interanual del 0,0% amb un increment de quatre dècimes dels preus en relació al mes anterior. Lleida situa la seva taxa de interanual en el 0,1% amb un augment de tres dècimes en relació al maig. En quan a Girona, amb un augment de tres dècimes respecte al maig, situa la taxa interanual en el 0,0%. Per últim, Barcelona situa la variació interanual en el 0,4%, la mes alta de l’Estat.

PIMEC valora positivament el comportament dels preus al juny i destaca que es situen en valors positius. Per els propers mesos, la previsió sembla que l’IPC, assolirà creixements positius moderats com a conseqüència del creixement econòmic, l’augment del consum, el comportament del preu del petroli i de la liquiditat existent al sistema monetari.

Switch to mobile version