Autor Societat
21 Juliol 2015 a 9:00

El català manté el poder d’atracció tot i l’onada migratòria

Els primers resultats d’Andorra, Balears i la Franja ja comencen a sortir

III Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana // Imatge cedida per la Generalitat

III Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana // Imatge cedida per la Generalitat

El català manté el poder d’atracció tot i l’onada migratòria dels últims anys. Aquest manteniment es dedueix del fet que el català obté més representació com a llengua d’identificació  que com a llengua inicial. L’onada migratòria ha comportat, entre la població major de 15 anys, un decreixement d’1,2 punts en l’habilitat de parlar i 2,2 punts en la d’entendre el català en el període 2003-2013.

Aquestes són algunes de les dades que s’han extret en la III Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, organitzada pel Departament de Cultura, que ha aplegat prop de 250 experts sobre la llengua catalana a l’Ateneu Barcelonès. Aquesta jornada té com objectius presentar els principals factors que incideixen en les llengües a Catalunya que n’han d’orientar la política lingüística i informar sobre l’estat i els primers resultats de les enquestes d’usos lingüístics als territoris de parla catalana.

La Jornada ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, la directora de Promoció Cultural i Política Lingüística del Govern d’Andorra, Montserrat Planelles, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Maria Fuxà. També hi han assistit experts de la Franja, el País Valencià, la Catalunya del Nord i l’Alguer.

El conseller de Cultura ha destacat: “Aquesta jornada es fa en un moment d’esperança perquè els nostres pobles han decidit donar veu als qui defensen la llengua que compartim”. A més, ha afegit: “Celebro que, després de 4 anys d’impossibilitat de parlar amb les autoritats de Balears i del País Valencià, tornem a tenir un diàleg fructífer i positiu a favor de la llengua catalana. Tot i la negativitat política i els canvis demogràfics i tecnològics dels últims temps, avui podem dir que la llengua catalana té prou força interna per haver-se imposat”. També ha afirmat que la política del Govern de Catalunya passa per fer el català llengua d’Estat, d’Europa, de tot el domini lingüístic i de societat, en plenitud”.

Durant el dia s’han presentat els factors clau de l’anàlisi de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població (EULP) a càrrec d’experts de diverses universitats catalanes i de la Direcció General de Política Lingüística. L’EULP és una enquesta amb una mostra teòrica de 7.500 persones i un marge d’error de 1,16%, fet que la converteix en l’instrument més important de què es disposa avui per conèixer la situació de les llengües a Catalunya.

Els primers resultats de la II Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana d’Andorra, Balears i la Franja. A Andorra el català es situa en un escenari més favorable, principalment, pel canvis en la composició sociodemogràfica i l’escolarització en català dels fills de persones immigrants no catalanoparlants. Pel que fa a la Franja la major part de la població entén el català i el sap parlar. Tot i que el 74,7% el sap llegit, la competència escrita és molt més baixa. A les Balears continuen incrementant-se els valors positius dels coneixements del català però disminueixen els valors relatius als usos en gairebé tots els àmbits.

 

En quan a l’Alguer està finalitzant el treball de cap que s’ha portat a terme en col·laboració amb  la Sindicatura.  

Switch to mobile version