Autor Societat
21 Juliol 2015 a 16:00

Baixen un 80% en 5 anys els incendis en l’activitat agrària

Es porta a terme per cinquè any la campanya de prevenció de la sega

El conseller Ciuraneta amb tots els actors partíceps de l'operatiu de la campanya de prevenció d'incendis de la sega

El conseller Ciuraneta amb tots els actors partíceps de l’operatiu de la campanya de prevenció d’incendis de la sega // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, va presentar els resultat de l’operatiu de la campanya de prevenció d’incendis de la sega, desenvolupada pel Departament d’Agricultura.

El conseller va remarcar que “gràcies a la campanya de la sega hem aconseguit reduir més d’un 80% els incendis que s’originaven en les tasques del camp des del 2011, i això és quelcom que el conjunt de la societat catalana ha d’agrair a la coresponsabilitat de pagesos, agents rurals i ADF’s, essencialment”.

Ciuraneta va estar acompanyat pel delegat del Govern, Joaquem Nin, l’alcalde de Llorac, Santiago Trilla, i, el director general de Medi Natural, Antoni Trasobares. Gràcies a la visita van poder mantenir un intercanvi d’impressions amb els representants dels pagesos, les associacions de defensa forestal i els caps regionals i locals del Cos d’Agents rurals que treballen coordinadament en les tasques de prevenció.

Ciuraneta va alertar que degut a les altes temperatures i la disminució de la humitat relativa, el risc d’incendi continuarà essent molt alt en moltes comarques de Catalunya fins a mitjans de la setmana vinent.

El conseller va recordar que “hi ha molts indrets on no s’han registrat precipitacions significatives durant el mes de juny, principalment de l’interior, i del litoral, en cas que es debiliti el règim de marinades, seran els de màxim perill. La severitat de l’episodi podria ser inferior a l’anterior, però l’estat de la vegetació és més crític que fa dues setmanes”. A més, va afegir que “ara més que mai és important el treball coordinat de tots els agents implicats per evitar qualsevol incidència que pugui esdevenir un incendi”.

Les comarques amb afectació principal són: Anoia, Bages, Baix Empordà, Conca de Barberà, Garrigues, Gironès, Noguera, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Segrià, Selva, Terra Alta, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

El Departament d’Agricultura i les Agrupacions de Defensa Forestal es mantindran activats al llarg de la temporada de collita del cereal.

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. La implicació dels pagesos en els darrers anys ha fet possible reduir el nombre d’incendis originats durant l’activitat de la sega.

Prevenció del risc en 250.000 hectàrees agràries

La zona on s’actua té una superfície aproximada d’unes 250.000 ha situada a les principals zones cerealístiques de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central.

Al 2015 només s’han produït 3 incendis amb 8 ha agrícoles i 0,6 hectàrees forestals cremades.

Dispositiu de Vigilància 2015

El dispositiu de Vigilància està format per: agents rurals de les set comarques afectades, per quatre unitats del GEPIF i per Agrupacions de Defensa Forestal.

Un altre dels aspectes a preveure és donar informació sobre mesures preventives. Per aquesta raó el Departament ha editat un tríptic informatiu sobre “Codi de bones pràctiques per a la prevenció d’incendis durant la recol·lecció del cereal”.

Es tracta d’actuar amb immediatesa, que és la peça clau per evitar danys més grans. Per altra banda, seran els agents rurals els encarregats de portar a terme les diligències d’investigació necessàries per intentar trobar el motiu pel qual s’ha originat l’incendi.

Com a novetat dins el programa de la campanya de la Sega es van realitzar dues jornades de bones pràctiques per a la prevenció d’incendis durant la recol·lecció del cereal.

Switch to mobile version