Autor Societat
6 Juliol 2015 a 11:00

35 comarques amb alt risc d’incendi

PROCICAT demana als ciutadans que evitin qualsevol imprudència

Risc incendi // Imatge del web de Wikimedia

Risc incendi // Imatge del web de Wikimedia

El Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT es troba en alerta des del dia 26 de juny per l’onada de calor i el Pla de Protecció Civil per risc d’incendis forestals INFOCAT es troba en prealerta des del 27 de juny.

Les comarques afectades aquest dissabte per la Prealerta del Pla INFOCAT han estat Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental, Anoia, Bages, Moianès i Osona, Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, La Selva i Pla de l’Estany, Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta, Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d’Aran.

Les zones on el risc és més gran és tota la franja litoral i prelitoral i les urbanitzacions situades en zona boscosa o prop de zones arbrades de tot el territori. La persistència i agreujament de l’onada de calor fa que augmenti la situació de risc especialment al Baix Empordà i a zones de l’interior.

Protecció Civil de la Generalitat demana als ciutadans que estiguin especialment amatents, evitin qualsevol actuació imprudent que agreugi el risc d’incendi i a que alertin amb rapidesa al telèfon d’emergències 112 en cas de detectar una columna de fum.

També a causa de les altes temperatures sostingudes, la baixa humitat i l’absència de precipitacions han fet que vagi augmentat el risc d’incendi per això es demanada tenir en compte les mesures del pla de protecció civil.

Segon la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya es mantenen les previsions de temperatures extremes i l’onada de calor a tot el territori fins dimarts. Així que cal fer un esforç de prudència, evitar actituds imprudents davant el risc d’incendi i també per evitar els efectes de l’onada de calor sobre la salut de les persones.

Tots els efectius dels cossos operatius de la Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona, a més d’ADF, Creu Roja i voluntaris de Protecció Civil municipal de molts municipis es troben en situació de prealerta per la vigilància i avís davant la detecció de qualsevol columna de fum, així com els Bombers de la Generalitat per oferir una resposta contundent i immediata.

Es recomana sobretot visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Estigueu atents que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats, i cal recordar que els nens menors de 6 mesos han d’estar a l’ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar.

També cal dir que la Direcció General de Qualitat Ambiental a través  del Servei de Vigilància i Control de l’Aire, informen que s’ha superat el llindar d’informació d’ozó troposfèric per sobre dels 180 micrograms per metre cúbic a la zona de qualitat de l’aire de la Plana de Vic. També es preveu que es pugui superar el llindar a les comarques de Girona.

També es poden seguir els consells de Protecció Civil davant l’onada de calor al Twitter @emergenciescat amb l’etiqueta #onadacalor.

Switch to mobile version