Autor Cultura
4 Juny 2015 a 11:30

Sant Cugat se suma al sistema Seebook de descàrrega de llibres digitals autoeditats

La prova pilot s’ha dut a terme a la Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori

seebook

Llibres Seebook a la Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori // Imatge cedida per l’Ajuntament de Sant Cugat

La Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori s’ha afegit a la llista de biblioteques de la Diputació de Barcelona que s’han incorporat a la descàrrega de llibres a través de Seebook (marca registrada de l’empresa catalana Digital Tangible SL). Es tracta del segon pas d’una prova pilot, iniciada fa un temps en biblioteques del Consorci de Biblioteques de Barcelona i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat. En aquesta prova es van produir més de 400 descàrregues dels ebooks de sis autors convidats. En aquesta nova edició s’afegiran dotze biblioteques i un bibliobús de la Diputació, entre les quals hi ha la Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori.

Seebook és un sistema patentat i llicenciat en exclusiva a Digital Tangible SL per a Espanya i Mèxic. Quan s’adquireix una de les targetes Seebook és com comprar un llibre físic, però més lleuger, econòmic i ecològic. Cal escanejar o copiar el codi del seu interior per descarregar a l’instant un ebook personalitzat. Hi ha la possibilitat de fer-ho des qualsevol dispositiu: un smartphone, una tablet o un ordinador.

A més a més, en els Seebook s’hi poden trobar materials extra als textos en sí, com si es tractes dels extres d’un DVD. Normalment, hi ha gravacions exclusives de l’autor, imatges relacionades amb el llibre i capítols descartats, entre d’altres.

Segons l’Ajuntament de Sant Cugat, amb aquesta iniciativa, dues de les tendències més potents de l’edició actual –l’edició digital i l’autopublicació- tindran cabuda a les biblioteques públiques, que d’aquesta manera podran contribuir a facilitar a l’usuari la transició de l’analògic al digital. El consistori també afirma que és una forma de contribuir al descobriment i difusió de noves veus, de manera totalment gratuïta, pels seus usuaris.

Aquesta iniciativa porta físicament a les biblioteques l’obra de sis autors independents autoeditats. Els ebooks es podran descarregar tant en format ePub com PDF i porten materials extra vinculats amb la creació del llibre. En aquesta prova pilot, les descàrregues es poden fer totes les vegades que es vulgui i no són un préstec, sinó una donació permanent.

Els sis autors escollits són: Ramon Gasch, amb D’un temps sense esperança, una novel·la històrica ambientada en la Guerra Civil; Marc C. Griso, amb una novel·la amb banda sonora original #SiDeVerdadPudiera; Josep B. Pompidor amb Vanidad de vanidades, una novel·la sobre multinacionals; Felipe Ortín aporta Idus de julio una novel·la crítica amb el sistema laboral actual; Jaume Burgell Alsina amb La guerra de l’avi, una novel·la històrica juvenil; i Lluís Bosch amb el seu recull de relats Hivern a la terra.

La regidora en funcions de Tecnologia, Joana Barbany, ha declarat: “l’increment de l’ús de dispositius electrònics en el consum cultural és una realitat, i la presència del llibre digital a les nostres vides augmenta cada dia. Les biblioteques s’han d’anar adaptant a aquesta nova realitat i aquest projecte és una bona manera de fer-ho. Volem que la Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori sigui capdavantera en aquest tipus de projectes i experiments i sempre tindrem una actitud receptiva a iniciatives com Seebook”.

Switch to mobile version