Autor Economia
6 Juny 2015 a 14:00

PIMEC demana mesures per impulsar el creixement de les pimes

La patronal demana una d’actuació pública que doni suport a millorar la capacitat

PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC // Imatge cedida per pimec

El creixement de les empreses depèn de quatre grans factors: existència d’oportunitats de negoci, voluntat de creixement, capacitat per créixer i un entorn econòmic i normatiu favorable. Així ho indica l’informe de l’Observatori de la PIMECDimensió del pime català (2). Condicionants del creixement empresarial i propostes d’actuació”.

El document analitza els factors condicionants de la dimensió de les empreses i proposa línies d’actuació per afavorir una major dimensió empresarial per guanyar competitivitat i rendibilitat a les pimes.

El primer determinant és que hi hagi una nova necessitat de mercat, l’accés a nous mercats, que altres empreses es trobin en una situació que afavoreixin una fusió, adquisició o col·laboració, o que l’empresa aconsegueixi alguna patent o innovació que proporcioni algun avantatge. Per créixer calen oportunitats per convertir en negoci.

Per altra banda, cal que l’empresari tingui la voluntat d’aprofitar les oportunitats de creixement. L’empresari que decideix aprofitar les oportunitats ha d’estar disposat a assumir més risc.

En tercer lloc, l’empresa ha de tenir la capacitat suficient de competir en els nous mercats. Per això es necessari un lideratge  fort que capti i organitzi un capital humà de qualitat i el capital necessari per tal de disposar d’avantatges tecnològics o logístics.

Finalment, l’entorn ha d’afavorir i no impedir el creixement de les empreses. L’eliminació a través del creixement és imprescindible per evitar frenar empreses que d’altra manera creixerien. A més, cal l’impuls de mecanismes de finançament diferents del clàssic bancari. L’administració primer hauria de pensar en petit i establir normes no tan orientades a preservar la dimensió sinó al creixement.

Switch to mobile version