Autor Política
15 Juny 2015 a 14:00

Mercè Conesa serà alcaldessa per quatre anys més

La batllessa reelegida ha subratllat que les polítiques socials continuaran sent prioritàries en aquesta legislatura

plenari

El plenari de l’Ajuntament de Sant Cugat durant la legislatura de 2015-2019. // Foto: Localpress

Mercè Conesa ha pres possessió del càrrec d’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès amb el vot a favor d’11 dels 25 regidors que formen el plenari municipal. L’acte d’investidura ha tingut lloc aquest dissabte al matí. La composició del nou plenari sorgit de les eleccions del 24 de maig és el següent: CiU 11 regidors, CUP 4 regidors, Ciutadans 3 regidors, ERC-MÉS 3 regidors, ICV-EA 2 regidors, PSC 1 regidor i  PP 1 regidor.

En el seu primer discurs del mandat 2015-2019, Conesa ha remarcat cinc eixos d’acció prioritària: el consens entre forces per impulsar projectes de millora a la ciutat, l’impuls de les polítiques socials i d’educació, l’impuls de la participació de la ciutadania, la confecció d’un Pla Estratègic per a Sant Cugat i la implicació de Sant Cugat en el procés sobiranista.

En iniciar el seu discurs, l’alcaldessa de Sant Cugat ha assenyalat la voluntat de “prosseguir treballant, tots plegats, en favor de la ciutat. La pluralitat representada en aquest consistori regirà la voluntat d’assolir consensos”. En aquest sentit, Mercè Conesa ha manifestat que “des d’aquest primer moment i com a alcaldessa de la ciutat, ofereixo la mà estesa a totes aquelles formacions polítiques que vulguin consensuar projectes constructius de transformació positiva. Transformació positiva com la que pot fer la política davant els reptes del món local”.

A més a més, l’alcadessa reelegida ha emfasitzat el compromís del nou Govern amb les polítiques socials: “les polítiques socials continuaran al centre de l’acció municipal durant aquest mandat. Ho vull refermar especialment en aquest discurs, el primer que faig després de ser reelegida com a alcaldessa. Vetllarem especialment per les persones que tenen més dificultats: la gent gran, els infants, les famílies i les persones que estan a l’atur”.

Per Conesa, “la nostra ciutat ha de funcionar com un ecosistema real on la societat civil es pugui desenvolupar amb plenitud. La societat civil avui és protagonista i reivindica aquest paper de lideratge i el volem reconèixer i el volem consolidar. Per fer front a tots aquests reptes seguirem apostant per la nostra triple estratègia municipal: promoure transversalment les polítiques de promoció econòmica, les polítiques socials i les polítiques de qualitat ambiental”.

Durant el discurs d’investidura, l’alcaldessa ha fet referència al pensament de Martha Nussbaum, Amartya Sen i Anthony de Mello. És per això que ha manifestat que “la nostra ha de ser una proposta per al desenvolupament de les persones basada en la creació de capacitats. Hem d’empoderar el ciutadà. La pobresa no és només una manca de recursos sinó també, principalment, una manca de capacitats”. Per l’alcaldessa santcugatenca, “és el moment de la inversió social. La inversió on indispensablement hem de ser eficients: en educació, capacitació i generació d’oportunitats per a les persones. Ens calen noves prioritats de les polítiques públiques per garantir el progrés humà. Necessitem crear ecosistemes que permetin a la gent desenvolupar les seves capacitats. De la mateixa manera, hem de desaprendre per tornar a aprendre. Com diu de Mello, la por ens lliga, no ens deixa ser lliures i hem de ser capaços de poder-nos deslliurar del que hem estat per tornar a ser”.

L’alcaldessa de Sant Cugat també ha fet una aposta per promocionar la participació de la ciutadania: “obro avui l’oportunitat de compartir la presidència dels Consells de Barri amb les altres formacions polítiques per fer-los més actius i amb més capacitat de decisió. De la mateixa manera, vull refermar avui el meu compromís de fer participatiu el 10% del pressupost de la inversió municipal anual. Aquesta decisió s’emmarca de ple en els temps actuals i les demandes de la ciutadania, que cada vegada més demana decidir de forma més directa i participativa”.

D’altra banda, Mercè Conesa també ha manifestat que un projecte central del mandat serà la creació del pla estratègic per al municipi: “un pla que ens ha de servir per posicionar-nos entre el conjunt de municipis de Catalunya i aprofitar les nostres potencialitats. Un document estratègic que s’haurà de debatre i pactar. Un full de ruta que ens dóna l’oportunitat de reflectir la diversitat i la pluralitat de la ciutat i alhora fixar les prioritats del Pla d’Actuació Municipal. Pla d’Actuació Municipal que estem disposats a pactar amb les diferents formacions que composen aquest plenari”.

Així mateix, l’alcaldessa s’ha referit al Monestir i al centre històric de la ciutat: “hem de tornar a activar un òrgan de gestió del Monestir que impliqui les administracions, l’església, la ciutadania i les entitats, i hem d’afrontar una profunda actualització del monument que el faci lluir més que mai. Aquesta recuperació del Monestir ha de ser la pedra angular d’una millora del centre més històric de la ciutat. En aquest sentit, hem de finalitzar projectes com el de La Unió Santcugatenca, el Mercat Vell o l’antiga benzinera de l’avinguda Rius i Taulet. I hem d’iniciar nous projectes en el centre històric per fer-lo encara més atractiu. Hem de fer lluir els carrers i les places amb un model singular de qualitat urbana que reforci el nostre comerç local”.

En darrer lloc, l’alcaldessa ha fet referència al procés sobiranista de forma explícita: “els santcugatencs i les santcugatenques ens demanen amb una claredat meridiana participar en aquest moment històric: vull remarcar que 20 dels 25 regidors que formem part d’aquest plenari (un 80%) ens posicionem clarament a favor del dret a decidir i de vehicular una consulta perquè els catalans ens pronunciem sobre el nostre futur polític. M’he presentat a les eleccions com a independentista i aquest no és només un sentiment, és la convicció que només des d’una Catalunya independent assolirem el progrés social que volem per a les nostres famílies”.

Switch to mobile version