Autor Economia
17 Juny 2015 a 16:00

Les empreses catalanes tenen més de 8.300 filials en 131 països

La Generalitat reforçarà la xarxa de 35 Oficines de Comerç i d’Inversions

El Conseller Felip Puig // Imatge extreta del web Matadepera.cat

El Conseller Felip Puig // Imatge extreta del web Matadepera.cat

Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació, va anunciar el passat dilluns amb motiu de l’inici de la XXII Setmana de la Internacionalització que les empreses catalanes tenen més de 8.300 filials a l’estranger establertes en 131 països. Es tracta d’una nova dada que revela que aquestes filials pertanyen a 3.150 empreses. Principalment són dels sectors químic, maquinària i equips, construcció i financer i assegurances, i estan establertes a Portugal, França, Mèxic, els Estats Units i Brasil.

Puig va explicar que una de cada cinc de les empreses catalanes que exporten regularment està implantada a l’exterior. El conseller va destacar aquestes xifres ja que la implantació fora és una fase més avançada d’internacionalització, que posa de manifest l’alt grau d’obertura de l’economia catalana. Segons el conseller, “encara que ja estiguem superant la crisi, hem de continuar apostant per la internacionalització, ja que les empreses més internacionalitzades són les que han superat millor aquesta situació econòmica”.

També va dir que el número d’empreses exportadores regulars ha incrementat un 21% en el període 2011-2014 fins a situar-se en 15.946, un creixement donat pel fort augment de les empreses exportadores fora d’Europa, en especial a Àsia (57,4%). Puig va destacar que “l’aposta actual de les empreses no ha de ser la contenció de salaris sinó l’impuls de la innovació, que ha de generar més valor, més riquesa i més especialització”.

Aquesta política de la Generalitat està alineada amb l’Estratègia Industrial per a Catalunya, que s’articula sobre els 7 àmbits que s’han identificat com a prioritaris. Així, aquesta orientació ha implicat una especialització sectorial dels professionals de la Generalitat que donen suport a l’empresa catalana en els seus processos d’internacionalització a través del coneixement d’oportunitats, mercats i sectors. En aquest sentit, Puig va explicar que es farà “un creuament entre els 7 sectors estratègics i les 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions al món, per analitzar sector per sector i oficina per oficina quines són les millors oportunitats per a l’empresa catalana”.

En aquest context, el Departament d’Empresa i Ocupació continua impulsant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions, amb un àmbit d’actuació de més de 90 països. Segons Núria Betriu, consellera delegada d’ACCIÓ, “és un dels actius més importants del Govern que continuarem adaptant a l’evolució del context econòmic i al potencial que ofereixen els diferents mercats”. Betriu va explicar els canvis que experimentarà la xarxa durant el període 2015-2016.

Al 2015, l’antena comercial d’Accra canvia a Oficina Exterior i l’antena tecnològica de Tel Aviv s’amplia amb Oficina Exterior. També s’ha creat recentment l’antena tecnològica de Boston i s’obrirà una nova oficina a Panamà abans de finals d’any. Pel que fa al 2016, estan previstes les obertures de noves oficines a Belgrad, Teheran, San Francisco (com a ampliació de la presència a Silicon Valley). Addicionalment, l’antena comercial de Lima passarà a ser Oficina Exterior. També es posaran en marxa quatre noves antenes a Kazakhstan, Kènia, Senegal i Angola.

L’any passat les exportacions catalanes van superar per primera vegada els 60.000 milions d’euros, mentre que les vendes a la resta de l’Estat espanyol van assolir els 42.000 milions d’euros. D’aquesta manera, el 58,7% de les vendes de Catalunya tenen com a destí el món, un percentatge que ha crescut els darrers anys, i un 41,3% l’Estat espanyol. L’objectiu de la Generalitat és promoure i atraure inversió productiva a Catalunya, arrelar les empreses estrangeres atraient activitats de més valor afegit, ampliant la seva base de proveïdors, i donar suport a reinversions i ampliacions.

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa, organitzarà la XXII Setmana de la Internacionalització del 16 al 19 de juny a diferents punts de Catalunya: Barcelona, Reus, Lleida, Girona, Tortosa i Manresa.

Switch to mobile version