Autor Economia
7 Juny 2015 a 14:00

La Generalitat mobilitzarà 275 ME d’inversió en innovació

S’ha presentat la nova política d’innovació de la Generalitat

Núria Betriu, consellera delegada d'ACCIÓ, a la presentació de la nova política d'innovació de la Generalitat

Núria Betriu, consellera delegada d’ACCIÓ, a la presentació de la nova política d’innovació de la Generalitat // Imatge cedida per la Generalitat

A través d’ACCIÓ, la Generalitat de Catalunya destinarà més de 103 milions d’euros provinents dels Fons Feder entre el 2015 i el 2020. Aquests diners seran per donar suport a projectes d’innovació d’empreses catalanes. Gràcies a aquests ajuts es mobilitzaran 275 milions d’euros per part d’empreses catalanes en inversions per desenvolupar projectes d’innovació d’alt impacte, crear nous productes i serveis.

Núria Betriu, consellera delegada d’ACCIÓ, va presentar, el passat dimecres, els instruments a través dels quals es vehicularan aquests ajuts: les Comunitats RIS3CAT, el programa Nuclis d’Innovació Industrial i Desenvolupament i els Cupons d’Innovació. Aquest programes, a més, implicaran 13.000 persones i 4.500 empreses i agents del sistema d’innovació català.

Betriu va subratllar que aquests programes estan dissenyats perquè tinguin “un gran impacte en el teixit empresarial català i en l’economia productiva del país”. Segons va comentar “estem convençuts que una bona política d’innovació és una clara estratègia per fer que les nostres empreses puguin innovar més, generar més i millor valor afegit, siguin capaces de crear llocs de treball qualificats i tinguin un impacte de sostenibilitat en el futur de la nostra indústria”.  La consellera delegada d’ACCIÓ va assegurar “això traduirà en generació de riquesa al nostre país”.

Els ajuts s’emmarquen en la nova política d’innovació impulsada per la Generalitat, que té com objectiu que a Catalunya hi hagi més empreses innovadores, més innovació a les empreses, més tecnologia al mercat i més innovació internacional, fomentant la cooperació entre companyies i la sistematització de la innovació. Fruit de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent RIS3CAT i d’acord amb l’Estratègia Industrial de Catalunya es persegueix que la innovació implica ser més competitiu, creï llocs de treball qualificats i aporti més valor afegit.

Les Comunitats RIS3CAT

Les Comunitats RIS3CAT són una estratègia pionera a Europa per a la transformació del teixit empresarial català. Es tracta d’agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació amb una orientació sectorial i tecnològica. S’impulsarà la creació d’ocupació d’alt nivell tècnic i científic i futures inversions tècniques i productives. Segons Núria Betriu “les Comunitats RIS3CAT desenvoluparan projectes col·laboratius d’alt impacte, projectes transformadors dels sectors econòmics del país”.

Cada comunitat estarà formada per 8 membres, mínim, 4 hauran de ser empreses. Els altres seran centres tecnològics, universitats o hospitals. Es preveuen unes 15 comunitats, que es crearan d’acord amb els set àmbits sectorials líders en què Catalunya té avantatges competitius: Alimentació; Química, energia i recursos; Sistemes industrials; Indústries relacionades amb la mobilitat sostenible; Indústries basades en el disseny; Indústries de la salut i Indústries culturals i basades en l’experiència.

Als pròxims dies les empreses i agents que prenguin la decisió de formar una Comunitat RIS3CAT tindran la possibilitat de presentar-se a la convocatòria que obrirà la Generalitat per acreditar-les, amb l’objectiu que quedin constituïdes a finals d’any i comencin els seus plans d’actuació. Es destinaran 72 milions d’euros dels fons FEDER de la Comissió Europea (període 2015-2020), es mobilitzaran 200 milions d’euros, i hi participaran 1.700 empreses i agents del sistema d’innovació català i 6.200 persones. Es preveu la creació de 270 llocs de treball.

Els Nuclis d’Innovació Industrial i Desenvolupament

Els Nuclis d’Innovació Industrial i Desenvolupament promouen projectes d’R+D d’empreses catalanes per aconseguir nous productes i serveis diferencials. Es porten a terme de manera individual o mitjançant consorcis empresarials que compten també amb la participació de centres públics i privats de recerca, centre tecnològics i altres agents.

Betriu va destacat que “els Nuclis d’Innovació Industrial són projectes de dimensió més mitjana, que responen a una estratègia empresarial pròpia, de dos anys de durada, amb un impacte a curt termini, amb projectes que han de generar ocupació directa i inversions industrials per fer créixer el nivell d’innovació de les nostres empreses”.

Fins al 2020, la Generalitat destinarà 30 milions d’euros per donar suport a 330 projectes de 1.700 empreses i agents, dels quals intervindran 72 milions d’euros.

Els Cupons d’Innovació

Per tal de facilitar l’accés de les empreses catalanes d’entre 6 i 100 treballadors a alts nivells d’innovació, la Generalitat impulsa els Cupons d’Innovació. Són descomptes econòmics directes en forma de cupons bescanviables amb un proveïdor acreditat per ACCIÓ de forma ràpida, àgil i flexible. S’intensifica la cooperació i col·laboració entre pimes i els centres tecnològics de Catalunya, com Eurecat, els centres TECNIO i altres agents del sistema d’innovació català.

Aquest instrument està orientat d’una manera molt clara a fomentar que hi hagi més empreses que apostin per la innovació com una línia estratègica de creixement: és un ajut per incentivar aquesta iniciació a la innovació” va resumir la consellera delegada d’ACCIÓ.

Els imports dels ajuts són entre 3.000 i 5.000 euros, i ACCIÓ garanteix una resposta a les sol·licituds en 15 dies. Els Cupons d’Innovació esperonen les inversions de les empreses en innovació, la creació d’ocupació, la millora de la gestió de la innovació i la transferència tecnològica. Entre el 2015 i el 2020 es destinaran 1,5 milions d’euros per a 480 projectes, que involucraran 2.000 persones i mobilitzaran una inversió de 3,3 milions d’euros.

Switch to mobile version