Autor Societat
16 Juny 2015 a 14:00

Empresonats dos homes que feien explotar caixers automàtics

Un d’ells és de Sant Cugat, on també actuaven

Un dels lladres gravat per les càmeres d'un caixer i un mosso fent l'escorcoll // Imatges cedides per Mossos d'Esquadra

Un dels lladres gravat per les càmeres d’un caixer i un mosso fent l’escorcoll // Imatges cedides per Mossos d’Esquadra

Han entrat presó dos homes, un espanyol i un altre italià, que feien explotar caixers automàtics d’arreu de Catalunya per sostreure’n els diners. Els detinguts formaven part d’un grup de tres persones més. Fabricaven explosius molt perillosos i feien servir productes convencionals que es podien adquirir en botigues no especialitzades. En total van sostreure uns 120.000 euros en sis robatoris comesos a Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Cornellà de Llobregat i Sant Cugat del Vallès.

Entre el dia 25 i el dia 26 de maigagents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Robatoris amb Força van detenir dos homes de 54 i 36 anys, nacionalitat italiana i espanyola i veïns de Calella i Sant Cugat del Vallès, respectivament, com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força, sostracció de vehicle, tinença i fabricació d’explosiu i pertinença a grup criminal.

El detingut italià era el líder, “qui coneixia l’alquimia per fabricar explosius“, segons declaracions del cap investigadors, estava ferit en una cama i és  detingut a l’hospital. Aquest delinqüent a havia estat arrestat el 2013 per fets similars i va estar 8 mesos en presó provisional; actualment estava en llibertat a l’espera de judici.  Hi ha tres lladres més identificats pendents dedetenció.

Els investigadors van detectar que hi havia un grup criminal dedicat a forçar caixers automàtics mitjançant l’ús d’explosius. Entre el 3 de abril i el 23 del mes passat es van produir sis robatoris en caixers automàtics de les localitats de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Igualada i Sant Cugat del Vallès.

El sistema que feien servir per fer explotar els caixers // Imatge cedida per Mossos d'Esquadra

El sistema que feien servir per fer explotar els caixers // Imatge cedida per Mossos d’Esquadra

El sistema d’obertura que feien servir per accedir a l’interior dels caixers era molt especialitzat: al principi posaven una mànega amb càrrega explosiva a la part d’expulsió dels bitllets del caixer mitjançant un filferro que utilitzaven com a guia. Després donaven un impuls elèctric a l’explosiu, per mitjà d’una pila de petaca, per tal què es produís una explosió. L’ona expansiva provocava que la porta posterior del caixer sortís disparada i així, els autors, es poguessin emportar tant els caixetins carregats de diners com els sobres amb ingressos dels clients.

L’explosiu el fabricaven ells mateixos en un pis franc que tenien a Calella de la Costa, al Maresme. Compraven productes legals i d’ús quotidià, en diverses botigues i, un cop els barrejaven en les proporcions necessàries, aconseguien un perillós explosiu.

Amb l’explosiu preparat, sortien del pis amb un vehicle de la seva propietat i es dirigien a un vehicle d’alta gamma, que havien robat prèviament amb el que es desplaçaven fins al caixer seleccionat. Cal destacar que prenien fortes mesures de contra vigilància amb l’objectiu que ningú no els seguís.

Dels sis robatoris dels quals els investigadors tenen constància, tres van ser consumats i van robar més de 120.000 euros, mentre que en els tres restants van haver de marxar sense sostreure res, tot i que també hi ha haver explosió.

Un cop els investigadors van tenir els delinqüents plenament identificats, van detenir-ne dos entre els dies 25 i 26 de maig i van emetre ordres de detenció per als tres restants ja que no se’ls va poder detenir. També van escorcollar cinc dels domicilis on residien i fabricaven els explosius.

Després de declarar en seu judicial, el Jutge va decretar l’ingrés a presó per a tots dos detinguts.

Switch to mobile version