Autor Societat
11 Juny 2015 a 16:00

Els bombers extingeixen més de 40 incendis en la darrera setmana

Una xifra alarmant per l’època

A la presentació es van exposar quinze aeronaus dels 36 mitjans aeris de què disposaran els Bombers de la Generalitat durant aquesta Campanya Forestal

A la presentació es van exposar quinze aeronaus dels 36 mitjans aeris de què disposaran els Bombers de la Generalitat durant aquesta Campanya Forestal // Imatge cedida pels Bombers de la Generalitat de Catalunya

Ahir al matí, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés, va presentar a les instal·lacions de l’aeroport de Sabadell, la flota aèria de què disposaran els Bombers de la Generalitat de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) per fer front a la campanya forestal 2015.

Parés va valorar la feina i professionalitat dels Bombers de la Generalitat aquest inici de campanya forestal. Va destacar que “només divendres passat els Bombers van intervenir una quarantena de serveis per incendis de vegetació, una xifra que és preocupant i excessiva”, i va afegir que “portem massa incendis forestals per l’època en que estem, el risc és alt, màxima responsabilitat i prudència”.

El director general va recordar que els mitjans aeris aporten molta seguretat a la campanya, juny amb els quasi 6.000 professionals de la DGPEIS, dels quals més de 4.600 són bombers. Aquest dispositiu, va assegurar Parés, “és tota una garantia de seguretat” alhora d’afrontar la campanya forestal, i també va recordar “l’aposta del Cos de Bombers per les noves tecnologies, mitjançant els diversos convenis de col·laboració que tenim amb diferents universitats”.

Parés també va parlar d’una altra novetat de la campanya d’enguany, la nova jaqueta forestal, un nou equip de protecció individual per tots els Bombers de la Generalitat. Un nou equipament més segur per a tot el col·lectiu en les seves intervencions en els incendis.

El director general va concloure la seva intervenció recordant que “el 60% dels incendis forestals tenen el seu origen en la conducta humana i són, doncs, evitables”. Davant aquest fet va sol·licitar la màxima responsabilitat, i va incidir en l’aposta per la prevenció i els consells als ciutadans davant del risc forestal.

Durant la presentació es van exposar quinze aeronaus: helicòpters i avions de vigilància i atac. Són alguns dels 36 mitjans aeris de què disposaran els Bombers de la Generalitat durant aquesta Campanya Forestal. D’aquets, 9 aeronaus depenen del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.

En casos d’emergència, aquests mitjans es poden veure puntualment incrementats gràcies als convenis subscrits entre la Generalitat de Catalunya i els governs de diferents Comunitats Autònomes, com ara el País Valencià, l’Aragó i Navarra, i que suposen la cessió mútua de màquines en cas d’un gran incendi forestal.

A l’acte també es va mostrar la Unitat Mòbil de Protecció Civil (UMOPC), que actua com a centre de comandament.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural també participa en el dispositiu aeri de la Campanya Forestal amb un helicòpter del cos d’Agents Rurals per a tasques de vigilància i dissuasió. I l’helicòpter del Servei Català de Trànsit és de vigilància, informació del trànsit, seguiment de dispositius de mesures especials i inspecció viària, equipat amb càmera i sistema de captació, gravació i transmissió d’imatges.

També participa l’helicòpter del Cos dels Mossos d’Esquadra, un model Eurocopter AS355NP amb capacitat per a 2 tripulants i 4 passatgers i una velocitat de creuer de 250 Km/h. L’aparell està dotat, a més, d’un sistema de captació d’imatges L3 WESCAM MX15i que permet enregistrar en tres formats, entre ells imatges amb càmera infraroja. També compta amb un sistema de cartografia compatible amb imatges per satèl·lit, imatges topogràfiques, de realitat augmentada i cartes aeronàutiques. D’aquesta manera, els sistemes de l’helicòpter dels Mossos pretenen mesurar la velocitat d’objectes en moviment, àrees i perímetres, distàncies entre dos punts i la selecció i emmagatzemant de punts d’interès.

Les funcions dels mitjans aeris durant la Campanya Forestal són donar suport al personal de terra col·laborant en les tasques d’extinció per tal de garantir la seguretat del personal operatiu; transportar bombers a zones de molt difícil accés per les unitats terrestres; realitzar tasques preventives com ara vols de reconeixement del territori; i rescatar persones en perill.

Diàriament, durant la campanya, i en funció del risc d’incendi forestal observat arran de l’anàlisi dels Bombers i el mapa de risc d’incendi elaborat pel Departament d’Agricultura, el posicionament dels aparells del Cos de Bombers de la Generalitat s’adapta a la previsió esperada.

Enguany, com en les campanyes forestals anteriors, els diversos mitjans aeris també estaran distribuïts estratègicament arreu del territori català, en diverses bases operatives, i estaran coordinats des de la Sala Central dels Bombers, ubicada a Cerdanyola del Vallès.

Durant aquesta campanya, els bombers també comptaran amb 4 inspectors i sots-inspectors que, durant aquesta Campanya Forestal, i amb seu a al Sala Central de Bombers, garantiran la seguretat de les aeronaus en vol; ordenaran el trànsit aeri segons les necessitats estratègiques; establiran els descansos regulars per la normativa 16-Bravo; i establiran les bases operatives pel decans del personal i les aeronaus.

Finalment, durant aquesta Campanya Forestal, els bombers, dependents de la DGPEIS, també comptaran amb noves eines tecnològiques que aprofundeixen en la seguretat de les operacions aèries que es desenvolupen en espais hostils, com ara les incendis forestals, i que han estat desenvolupades en col·laboració amb la UPC.

Es tracta de l’aplicació “Control de gestió de flota”, un projecte que ha estat dissenyat per a optimitzar les hores de feina de les diferents aeronaus assignades a un mateix incendi forestal. L’objectiu del simulador és coordinar els descansos dels mitjans aeris destinats, possibilitat que treballin de manera esglaonada, i optimitzar-ne al màxim la feina.

L’aplicació també analitza, en cada moment, i en relació a cada incendi forestal, les descàrregues fetes pels mitjans aeris, posicionant les descarregues realitzades per cada aeronau i parametritzant l’amplada i la longitud de les descàrregues. A més, un cop realitzades aquestes, s’envia automàticament un senyal al GIS dels Bombers, i permet posicionar des de la Sala Central de Bombers, i sobre un mapa, totes les descàrregues fetes a aquell incendi. D’aquesta manera, es permet un anàlisi del percentatge del perímetre de l’incendi que s’està treballant, així com una millor gestió de l’atac al foc.

En definitiva, aquestes noves aplicacions que es testaran en aquesta Campanya Forestal, milloraran l’anàlisi i la gestió dels incendis forestals, així com de retruc, l’eficàcia dels Bombers de la Generalitat.

A l’acte de presentació, Ramon Parés va estar acompanyat per la directora de l’aeroport de Sabadell, Ana Molés; i el subdirector General Operatiu del Cos de Bombers de la Generalitat, Albert Vilanova; així com altres comandaments operatius del Cos. També hi ha assistit Pere Omedes, subdirector general dels Agents Rurals; Josep Antoni Mur, inspector en cap del Cos d’Agents Rurals; Xavier Jovés, vicepresident del Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya, i representants d’empreses aeronàutiques. També hi ha assistit representants dels Mossos d’Esquadra, de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Unidad Militar de Emergencias (UME).

Switch to mobile version