Autor Economia
19 Juny 2015 a 17:00

Dues escoles de Sant Cugat estalvien 18.000€ i un 24% d’electricitat gràcies al programa Euronet 50/50 Max

Festa de cloenda del programa Euronet 50/50 Max d'enguany

Festa de cloenda del programa Euronet 50/50 Max d’enguany // Foto: Localpress

Les dues úniques escoles de Sant Cugat que participen al programa europeu Euronet 50/50 Max, la de Collserola i la Pi d’en Xandri, han aconseguir estalviar, a dia d’avui, un total de 17.900,24 euros en la factura energètica i una mitjana de 24,28% d’electricitat i de 1,53% de gas.

Aquest estalvi econòmic i energètic, aconseguit entre el desembre del 2013 i el desembre del 2014, ha estat possible d’una banda per a la gestió eficient de les dues escoles amb l’establiment de protocols d’encesa i apagada de llums i aparells, la regulació de l’horari de la calefacció o l’eliminació de punt de llum innecessaris. I de l’altra, es deu a l’aplicació per part de l’Ajuntament, de mesures tècniques concretes com la disminució de la potència elèctrica contractada, la col·locació de llums LED i el control horari i de temperatura amb sondes ambient.

Durant la festa de cloenda que es va dur a terme ahir a l’escola de Collserola, la regidora d’Educació, Universitat i Família, Esther Salat, va destacar “el treball pedagògic i transversal en totes les assignatures per avaluar el comportament energètic de l’escola i conèixer les diferents fons d’energia”. Salat va afegir que “el projecte Euronet 50/50 Max també va servir perquè els alumnes es converteixin en transmissors de totes aquests valors a casa seva i així fomenten l’estalvi energètic en l’àmbit familiar”.

La regidora va assegurar que “aquest projecte està alineat amb l’estratègia ambiental de l’Ajuntament i encaixa amb els objectius del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses Contra el Canvi Climàtic”. Salat, va avançar la voluntat de l’Ajuntament que de cara al curs vinent s’afegeixin al projecte quatre escoles més de la ciutat.

De tota la quantitat econòmica estalviada, 9.291,54 euros han estat estalviats directament gràcies a la gestió eficient de les escoles – Pi d’en Xandri 4.486,73 euros, i Collserola 4.804,81 euros –. En aquest sentit, tal com s’estableix al programa Euronet, la meitat d’aquests diners estalviats seran percebuts per les escoles, que els revertiran per millorar en eficiència energètica. L’altra meitat serà per al consistori. En total, les escoles ingressaran 2.243,37 euros la Pi d’en Xandri, i 2.402,40 euros la de Collserola.

L’objectiu del programa Euronet 50/50 Max, que es duu a terme conjuntament a 500 escoles d’Europa, és promoure nous hàbits de consum i gestió energètica per tal d’avançar en la lluita contra el canvi climàtic. A través de mesures didàctiques i de bones pràctiques, l’alumnat i resta d’usuaris dels centres es comprometen a reduir la seva despesa energètica, mentre que l’Ajuntament els retorna part de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa.

D’aquesta manera, el protagonisme d’aquest projecte educatiu, al qual encara li queda un any, recau en els alumnes que, durant tres anys, duen a terme petites auditories per conèixer part de la despesa energètica de la seva escola. Paral·lelament, aquests alumnes incentives l’estalvi promovent nous hàbits de consum.

A cada escola, s’hi ha construït una comissió energètica de seguiment formada per l’equip directiu, mestres, alumnes, representants de l’AMPA, monitors de menjadors, conserges, personal de neteja i tècnics municipals. Des del setembre del 2013, s’han realitzat diverses trobades durant l’any amb aquests equips energètics per fer un seguiment i valoració de les accions del projecte.

El passat 9 de juny, les escoles Pi d’en Xandri i Collserola van participar a la festa de cloenda del programa Euronet 50/50 Max corresponent a l’edició d’enguany. Al programa hi ha participat un total de 33.000 alumnes i 300 mestres, 89 escoles i sis instituts de la demarcació de Barcelona.

D’acord amb les accions realitzades al conjunt de les escoles i instituts participants, l’estalvi ha estat de 2.731 euros de mitjana per escola en consum d’electricitat i energia, cosa que ha suposat una reducció de 119 tones d’emissions de CO2 a l’aire de mitjana.

Switch to mobile version