Autor Opinió
29 Juny 2015 a 11:30

Delimitar el medi ambient?

temps

Foto. Paquita Vallbé

Es poden posar límits o circumscripcions municipals als fluids com l’aire i l’aigua? Per que tot fluid va d’aquí cap allà sense demanar permís. Podem afirmar que l’aire que respirem ara ha passat abans per Rubí o Cerdanyola, per esmentar les viles més veïnes?

Això ve a tomb per que amb l’aire, l’aigua i la pols hi van també els contaminants. I es que a la població veïna de Cerdanyola tenim registrats oficialment 17 abocadors, i com a mínim 14 d’ells perillosos per acumular residus industrials tòxics: sistèmics i cancerígens. El més gran i perillós te una superfície com 18 camps de futbol com el Barça amb una fondària equivalent a 4 pisos: el cèlebre abocador de Can Planas a tocar del cementiri i l’Església Vella de Sant Martí de Cerdanyola.

Apart de que l’informe oficial (de 1624 pàgines) ja caracteritza les substàncies que superen els límits per declarar aquell indret com a sòl  (terreny) contaminat, el gener de 2013 apareix a la revista de Medi Ambient “Environment International” nº 51 pàgines 31-34   un estudi de més de 250 indrets (a Espanya) on es generen residus com els que trobem a Can Planas. Allí assenyalen les majors incidències de diversos tipus de càncers en els 5 kms. a la rodona més propers al focus, que en alguns tipus de càncers superen el 40% de incidència superior a l’estadística normal. Doncs be, no, ben malament, la medició sobre els mapes de Cerdanyola i Sant Cugat ens diu que el Monestir es a sols 3,3 Kms. del focus contaminant. Fins i tot l’Escola Superior d’Arquitectura cau en el límit dels 5 Kms. com al seu dia els hi vaig exposar.

El que sorprèn i aquí ve el meu interès en la denuncia, es que la població de Sant Cugat no estigui informada de estar sota el radi d’acció de substàncies cancerígenes, que si no es posa remei serà “per in saecula saeculorum”, per sempre.

Qui recull el guant?

Roger Caballé

 

 

Switch to mobile version