Autor Societat
11 Juny 2015 a 17:00

L’Ajuntament activa la campanya de prevenció d’incendis forestals

El lema de la campanya d’aquest any és “Stop al foc”

incendis

Acte de presentació de la campanya de prevenció d’incendis forestals 2015. D’esquerra a dreta, Ramon Viladrich, Mercè Conesa i Joan Puigdomènech. // Imatge cedida per l’Ajuntament de Sant Cugat.

L’alcaldessa en funcions, Mercè Conesa, conjuntament amb el regidor de Medi Ambient en funcions, Joan Puigdomènech; i el cap del Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat, Ramon Viladrich, ha presentat la campanya de prevenció d’incendis d’aquest estiu, aquest dimecres a la tarda a la sala de plens de l’Ajuntament. A l’acte, també hi ha participat el cap de Protecció Civil de l’Ajuntament, Antoni Royo, i el tècnic forestal, Sergi Sempere.

L’Ajuntament ha destinat un import de 168.000€ amb l’objectiu de prevenir els incendis forestals. Aquesta xifra és lleugerament superior a la del 2014, que va ser de 150.000€. Malgrat que les previsions indiquen un estiu de calor moderada, els expert han recomanat mantenir-se alerta perquè les condicions climatològiques poden canviar.

Durant el 2014 es van cremar 0,84 hectàrees (comptant-hi matolls, conreu i arbrat). Per ara, durant aquesta temporada, s’han produït 5 incendis, que han equivalgut a 0,036 hectàrees de matoll i de conreu.

Com a principal novetat, aquest any tot el personal de Seguretat Ciutadana i de Protecció Civil disposarà de terminals de la xarxa Rescat. També en tindran els comandaments de cada cos preventiu i d’emergències municipal.

L’alcaldessa en funcions, Mercè Conesa, ha remarcat que “aquest any, l’eslògan de la campanya és ‘Stop al foc’. L’objectiu és que tots i totes tinguem consciència que, sovint, el foc s’origina per causes humanes. Per tant, parar el foc és a les mans de tothom. En aquest sentit, hem de promoure el civisme i la conscienciació de la cura del nostre entorn. Hem d’evitar les conductes de risc, que poden originar un incendi. També cal recordar la prohibició de fer focs i que, a partir del dia 15, ens trobarem en alt risc d’incendi. Són consells bàsics, però als quals vull donar importància, perquè el millor incendi d’apagar és el que mai no s’arriba a produir”.

Stop al foc!

De la mateixa manera que l’any passat, l’Ajuntament ha posat en marxa una campanya de comunicació per transmetre el missatge de prevenció a la ciutadania. Així, a fi de sensibilitzar-la sobre el risc d’incendi, el consistori ha editat 4.000 flyers, que es distribuiran a les urbanitzacions i a les zones que es troben en contacte amb el bosc. A més a més, s’inseriran anuncis a la premsa local (Tot Sant Cugat i Diari de Sant Cugat), i també es difondrà el missatge de prevenció a través del web de l’Ajuntament i de les xarxes socials. L’Ajuntament vol transmetre els següents conceptes clau:

1)    La millor manera de combatre un incendi és que no s’arribi a produir

2)    La prevenció és una bona inversió per minimitzar riscos

3)    La col·laboració ciutadana és una de les millors eines preventives

Grup d’Intervenció de l’ADF, Grup de Voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja

Enguany, el nombre de voluntaris del Grup d’intervenció de l’ADF s’ha mantingut en els 20 efectius. Al llarg de l’any, els voluntaris i voluntàries d’aquest grup duen a terme tasques de prevenció, vigilància forestal i extinció. Durant els mesos d’estiu, aquestes tasques s’incrementen i és per això que el Grup duu accions preventives en els actes de la flama del Canigó, el castell de focs i la revetlla de Sant Joan, entre altres.

Pel que fa al Grup de voluntaris de Protecció Civil, aquest any compta amb 30 efectius. Aquests voluntaris tenen assignades les tasques d’informar la ciutadania, de dur a terme operacions logístiques i d’acolliment. D’altra banda, Protecció Civil –el departament municipal– es coordina amb els altres grups i cossos de seguretat del municipi.

Una altra entitat involucrada en la campanya és la Creu Roja. Aquesta organització dóna suport a l’Ajuntament en l’àmbit sanitari. L’entitat té un conveni signat amb l’Ajuntament i, entre altres, duu a terme tasques de vigilància preventiva.

El Consistori també ha destacat la tasca que duen a terme altres entitats ciutadanes, com el Grup d’Autoprotecció de Sol i Aire.

Incendis de l’any 2014

Durant el 2014, a Sant Cugat, es van cremar 0,84 hectàrees, entre matolls, conreus i arbrat. En total, hi va haver 14 incendis. Aquesta xifra és semblant a la del 2009, quan es van cremar 0,7 hectàrees, i a la del 1997, quan se’n va cremar la mateixa quantitat.

Switch to mobile version