Autor Cultura
29 Maig 2015 a 17:00

S’han lliurat el Premis MVM de Treballs de Recerca de Batxillerat i el premi Joan Auladell

La conservació del sicilià i els ocells de Sant Cugat

Alumnes premiats i jurat en l'Entrega de Premis // Imatge cedida per l'Ajuntament de Sant Cugat

Alumnes premiats i jurat en l’Entrega de Premi el Premi Manuel Vázquez Montalbán de Treballs de Recerca de Batxillerat // Imatge cedida per l’Ajuntament de Sant Cugat

L’acte de lliurament del Premi Manuel Vázquez Montalbán (MVM) de Treballs de Recerca de Batxillerat es va celebrar ahir al vespre al Casal de joves Torreblanca de Sant Cugat del Vallès.

A la present edició del Premi MVM hi ha concorregut 23 treballs, realitzats per 41 alumnes. El primer premi ha estat dotat amb 400 € i la publicació del treball, i cada un dels quatre accèssits amb 150 euros. A més, tots els alumnes participants han rebut un llibre com a obsequi.

Marta Vila Bonet, alumna de l’Institut Arnau Cadell, va  guanyar la 10ª edició del Premi de Treballs de Recerca de Batxillerat Manuel Vázquez Montalbán amb una investigació sobre l’ús i conservació de la llengua pròpia de Sicília. La recerca mostra la realitat sociolingüística de l’illa, mitjançant un treball de camp força curós en el que es té en compte fins i tot la telefonia mòbil.

El jurat del Premi del Treball de Recerca de Batxillerat Manuel Vázquez Montalbán, format per divuit persones i presidit per Jon Arrizabalaga, ha atorgat el primer premi a l’estudiant Marta Vila Bonet, de l’Institut Arnau Cadell, dirigit per la professora Violant González-Antó.

Amb el títol ‘Il siciliano non scomparirà mai. La substitució lingüística a Sicília és un treball que indaga els orígens de llengua actualment denominada italià a partir del toscà, en el context històric de la unificació d’Itàlia del segle XIX, i com la resta de llengües prèvies parlades en el nou estat van passar a ser considerades dialectes, relegant progressivament el seu ús a àmbits més domèstics o privats.

A Sicília, però, la població repeteix com una canterella que “il siciliano non scomparirà mai”, que el sicilià no desapareixerà mai. L’autora analitza l’ús que fan els joves sicilians de Pozzallo, al sud de l’illa, de l’italià i del sicilià i el compara amb el dels seus pares i avis. Les dades les ha obtingudes mitjançant diverses metodologies —enquesta, entrevistes, observació participant— i li permeten veure fins a quin punt s’està produint un procés de substitució lingüística.

De la seva banda, han obtingut quatre accèssits ex aequo els següents treballs:

  • Estudi dels sistemes de marcatge a l’esgrima, de l’alumne del CARRoger García-Alzórriz Guardiola.
  • Simulació de la propagació d’una epidèmia a l’Institut, de l’alumne de l’Institut Arnau Cadell, Gerard Munté Muñiz.
  • La ciència davant d’una bona copa de vi, de les alumnes de l’Institut Angeleta Ferrer, Elena Ramis Pérez, Aina Casademont Roca i Elga Ratiani.
  • El túnel del vent, dels alumnes de l’Institut Joaquima Pla i Farreras,  Albert Rio Llordella i Àlex Alférez de la Vega.

A l’acte de lliurament, presentat per la periodista Maria Cusó i l’Ernesto Martín, en nom del Memorial Manuel Vázquez Montalbán, va fer una evocació de la figura de l’intel·lectual i va convidar els joves a buscar-lo a Internet i a llegir-lo. En va resaltar la petja que va deixar en una generació de ciutadans compromesos per la justícia i la solidaritat. A més, va fer un agraïment exprés a tots els que fan possible la dotació i el lliurament dels premis, d’una forma especials al ciutadans que hi treballen i que fan aportació econòmica, reconeixent la col·laboració fonamental dels adherits al Memorial, també a les institucions, les AMPAs dels centres de Secundària i l’Ajuntament de Sant Cugat.

El Premi Joan Auladell

El Premi Joan Auladell per a treballs de temàtica local ha estat atorgat a un esmerat treball sobre la presència de diferents espècies d’ocells en diversos indrets de la ciutat de Sant Cugat i de Collserola.

El treball ‘Ocells de Sant Cugat: Hàbitats i diversitat, guanyador del Premi Joan Auladell, realitzat Ariadna Balasch Carulla, Laura Mendoza Jordà, Mar Gordó Vilaseca i Óscar González Simón, pretén esbrinar quins factors fan variar la diversitat d’ocells del nostre entorn. De les moltes variants possibles a estudiar, s’escullen el grau d’urbanització i el tipus de vegetació, dos factors força significatius. A partir d’això, es fan censos d’ocells per provar de determinar si afecten la presència de les espècies i de quina manera ho fan. Per fer els censos han escollit tres zones segons el grau d’urbanització que presenten: Collserola, Volpelleres i el Parc Central.

Switch to mobile version