Autor Política
12 Maig 2015 a 14:00

Mercè Conesa: “Creiem que hem de facilitar els governs de les forces sobiranistes”

Entrevista a l’actual alcaldessa de Sant Cugat

Mercè Conesa

Mercè Conesa

Entrevista a Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat i portaveu del Grup Municipal de CiU a l’Ajuntament de Sant Cugat.

Què canviarà a Sant Cugat si vostè segueix sent alcaldessa?

Jo vull tenir la oportunitat de governar quatre anys més per continuar un projecte de ciutat que és molt clar a través d’una triple estratègia: ser una ciutat solvent econòmicament – que crec que ho estem aconseguint –, una ciutat d’una qualitat ambiental envejable i amb diferència de les ciutats de l’entorn, i una ciutat que atén a la desigualtat, que està atenta a la vulnerabilitat de les persones, que té una cohesió social a través de les polítiques socials d’atenció a les persones.

Per tant, Sant Cugat té la oportunitat de continuar en el bon camí que li hem marcat en aquests quatre anys de govern amb aquesta triple estratègia econòmica, social i mediambiental. Una estratègia que ha permès que en aquests quatre anys de govern, tot i destruir-se llocs de treball, se’n creessin més que no pas se n’han destruït. El balanç de la taxa d’atur és només del 8,1%, una taxa amb diferència molt menor que les de les altres ciutats. Una ciutat per tant, que pot donar oportunitats per aquestes persones que estan a l’atur, i per això seguirem treballant perquè ningú es quedi enrere.

Sense trencar amb el model de qualitat de vida, sense trencar amb com la ciutadania vol que sigui Sant Cugat – hi ha un 92% de la ciutadania satisfeta de viure en aquest ciutat –. Aquest és un model d’urbanisme a escala humana propi dels equips de CiU. Això no vol dir que no haguem de millorar coses.

Amb què notarà la població que vostè segueix sent alcaldessa?

En primer lloc perquè jo contínuament tinc presència als diferents entorns, i entitats de la ciutat. Un mínim de tres cops l’any visito tots els casals de la gent gran, totes les entitats, em reuneixo amb directius, per tant seguiran notant la meva presència. Però en segon lloc, en aquest proper mandat tindrem l’oportunitat d’arrancar moltes inversions. I aquesta serà la gran oportunitat de Sant Cugat, perquè partim d’un mandat de crisi econòmica, en la que hem hagut de contenir moltíssim les inversions: no hem estirat més el braç que la màniga, no hem fet dèficit cap any, hem reduït en 20 punts el nivell d’endeutament, i avui tenim una ciutat menys endeutada, més solvent i preparada per abordar les inversions que han de venir en una fase d’expansió.

Inversions clau com la Biblioteca Central Urbana, la Rambla del Celler, o l’Institut Leonardo Da Vinci que ja tenim pressupostat aquest 2015, inversions fonamentals que han d’elevar el nivell de qualitat cultural, cívica, esportiva i de cohesió social de la nostra ciutat.

Què no canviarà de Sant Cugat?

Sant Cugat no ha de canviar el seu estil i model. El sistema de Parcs i Jardins, de connexió de les zones verdes. Nosaltres proposem el projecte Reconnecta en Verd, que és precisament connectar totes aquestes zones verdes de la ciutat, a través també de tots els espais de les rieres, i sobretot incrementar l’ús de la bicicleta. Hem de seguir sent una ciutat amb qualitat de vida, però per tenir-ne més ens cal canviar algunes coses, precisament menys ús del cotxe i més ús de la bicicleta.

No canviarem el suport que donem a la comunitat educativa a través del pla de dinamització, no canviarem el suport que donem a les famílies nombroses i monoparentals a través de les escoles bressol o de les bonificacions de renda. Aquestes coses no han de canviar, són un compromís inexcusable perquè aquesta és una ciutat de famílies. Una de les propostes interessants és obrir una oficina específica d’atenció a la família.

Amb qui podrà governar? Amb qui no?

Si es donés el cas evidentment buscarem aliances. I jo crec que les aliances es troben a través dels programes. Nosaltres seguint l’acord entre el president Mas i el d’Esquerra Republicana, creiem que hem de facilitar els governs de les forces sobiranistes, per tant nosaltres buscaríem l’acord amb ERC. Amb qui no governaríem mai és ni amb el PP ni amb C’s. Crec que el sentit comú ens diu que hem d’anar cap aquí, i per tant intento aplicar sempre el sentit comú.

Com és el Sant Cugat que somnia?

Nosaltres estem redactant un pla estratègic de ciutat que no el pot fer només l’alcaldia, l’ha de fer la ciutadania precisament, perquè tots siguem capaços d’albirar i ambicionar aquest futur que segur que és millor que el que tenim ara i amb més oportunitats. Per tant, el Sant Cugat que jo somnio és un Sant Cugat amb sense atur – en aquest sentit hem de seguir insistint amb polítiques de prevenció de l’atur, de capacitació, de plans d’ocupació – o amb un atur tècnic del 3 o 4%. Jo somnio un Sant Cugat on la gent jove pugui tenir oportunitats d’estudi, de formació, i on el fracàs escolar sigui molt baix; somnio un Sant Cugat on tinguem una situació de pobresa residual. Per tant, somnio un Sant Cugat, una ciutat completa que té en compte a cadascun dels individus i els dona la oportunitat de desenvolupar el seu projecte personal, familiar i professional.

Totes les ciutats tenen dificultats i exclusió, però si les podem reduir al mínim i podem tenir un ajuntament veritablement al servei de les persones haurem complert amb la missió que els ciutadans ens encomanen.

Si surt escollida alcaldessa, hi ha alguna possibilitat que ocupi algun càrrec a nivell nacional?

El meu compromís és per estar quatre anys com a alcaldessa de Sant Cugat. Crec que presento un equip que pot fer una gran feina, i aquest és el meu únic objectiu i el sentit de perquè vull repetir en aquestes eleccions. No tinc cap intenció d’ocupar cap càrrec a nivell nacional, ni de fer cap canvi a l’alcaldia. De fet, els càrrecs a nivell de partit són orgànics a nivell de partit però que no ocupen a gent de pública, i per tant entenc que són absolutament compatibles. És veritat que aquests anys he tingut una dedicació a la Diputació de Barcelona, però aquesta dedicació ha comportat guanys per a la ciutat: una política social més activa des de la Diputació de Barcelona, l’accés a més teleassistència per a la gent gran, l’accés a més inversions… Totes les accions que jo he pogut fer des de la Diputació és una acció que reverteix al nostre municipi i a 311 municipis més. Per tant, crec que nosaltres hem de reivindicar que la feina de l’alcaldia és una feina de proximitat, és la feina der ser-hi, és una feina en la que jo m’he abocat i dedicat aquests quatre anys, i en la que tornaré a fer-ho en els propers quatre anys.

Switch to mobile version