Autor Societat
18 Maig 2015 a 16:30

Desarticulen un grup criminal a Barcelona especialitzat en un nou mètode per robar a persones als caixers automàtics

La tècnica de l'scalping prové de Portugal i d'Itàlia

La tècnica de l’scalping prové de Portugal i d’Itàlia // Imatge cedida pels Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb la Unitat Central de Menors del Cos de Mossos d’Esquadra adscrit a al Fiscalia Provincial de Menors de Barcelona, han detingut nou persones com a presumptes autores de 39 robatoris amb violència i intimidació pel mètode scalping i per pertinença a grup criminal. Els detinguts són set majors d’edat – quatre homes i tres dones de nacionalitat romanesa d’entre 19 i 22 anys – i dos menors d’edat de la mateixa nacionalitat.

L’scalping és el terme que en argot policial designa aquest nou mètode consistent en detectar persones que estan operant en caixers automàtics i esperar-se a que marquin el seu número personal d’identificació. En aquest moment, dues persones es col·loquen a banda i banda de la víctima i una d’elles posa una carpeta al davant de la pantalla mentre brandeix un document d’una associació de sordmuts fraudulenta amb l’excusa de demanar una signatura o almoina. La limitació del camp visual i la situació de sorpresa és aprofitada pels lladres per teclejar damunt la pantalla i sol·licitar l’import màxim permès de l’entitat bancària – entre 300 i 600€ – amb la mateixa mà que aguanten la carpeta.

Seguidament s’inicia una situació d’insistència sobre la víctima amb voluntat intimidatòria que persegueix l’objectiu que s’aparti de davant del caixer amb rapidesa, fet que es dóna un cop surt la targeta. Moments després, els lladres agafen els diners expedits pel caixer i abandonen ràpidament el lloc.

A més de la intimidació i la confusió que es crea, els investigadors també han pogut acreditar que, en cas que al víctima no abandoni el caixer en el moment que convé als lladres, aquests l’aparten a empentes o s’hi posen al davant de manera insistent a l’espera que s’apoderi dels diners expedits i puguin fugir.

La investigació va començar al setembre de l’any passat, quan la Unitat Territorial d’Investigació de Barcelona va tenir constància que, des d’aproximadament el mes de juliol s’estava produint un augment significatiu d’una modalitat delictiva coneguda en l’argot policial com a scalping. Fins llavors no era una activitat delinqüencial de la qual se’n tingués constància que s’estigués duent a terme a l’àrea metropolitana. Es tracta doncs d’un nou modus operandi provinent de Portugal i Itàlia.

Dels primers anàlisi dels fets, i de les detencions in fraganti, es va despendre que els autors estaven relacionats entre ells. El grup estava format per persones adultes i menors amb relacions familiars, tots de nacionalitat romanesa, que s’havien especialitzat en aquesta nova modalitat delictiva, a més de tenir una gran quantitat d’antecedents en l’àmbit de la delinqüència multireincident.

De les investigacions se’n va extreure que el grup tenia una gran mobilitat geogràfica i el seu àmbit d’actuació abastava poblacions com Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Vilanova o Sitges, tot i que la pràctica totalitat dels 39 delictes que se’ls imputen havien estat comesos a Barcelona.

Els investigadors van poder identificar a 20 persones relacionades amb els fets, cinc dels quals eren menors. Fins al moment, s’han detingut nou persones i no es descarten noves detencions ja que la investigació continua oberta. El valor total de diners sostrets en els 39 fets que se’ls imputen és de 18.000€ tot i que aquesta xifra podria ser molt superior.

Els detinguts van passar a disposició judicial el passat divendres, i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a un d’ells i la resta van quedar en llibertat amb càrrecs.

Switch to mobile version