Autor Economia
8 Maig 2015 a 18:00

Catalunya invertirà 132 milions d’euros del fons FEDER en recerca

Es prioritzaran les actuacions orientades a la transferència de coneixement

 

Fons FEDER // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Fons FEDER // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

 

 

Catalunya invertirà 132 milions d’euros del fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) en actuacions vinculades a l’àmbit de la recerca, un 55% més respecta al període anterior. El nou programa operatiu 2014-2020 preveu una inversió total a Catalunya de 868,4 M€, dels quals 808,4 M€ provenen del programa operatiu orientat a la inversió en creixement i ocupació, i els 60 M€ restants corresponen a la Iniciativa PIME per al foment de competitivitat de les petites i mitjanes empreses.

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha explicat que durant el període actual es prioritzaran les actuacions orientades a la transferència de coneixement. En aquest sentit, ha afirmat: “La destinació de fons FEDER s’ha consensuat amb agents del sistema de recerca”. A més ha afegit: Catalunya té les condicions per aprofitar al màxim el fons FEDER gràcies als sistema de recerca i al teixit productiu del país”. Un exemple d’això és el programa Indústria del Coneixement que té com objectiu afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica. Aquest programa preveu una mobilització de fons de 30 M€ en 5 anys i és un dels primers projectes que compta amb el finançament procedent del nou període de fons FEDER. L’objectiu de cara a l’any 2020 és obtenir 300 tecnologies valoritzades i 100 prototips desenvolupats.

Els recursos procedents del FEDER es destinaran, en la seva major part, a sectors d’activitats d’alt valor afegit i amb una fora capacitat d’arrossegament d’altres inversions, fet que es preveu que comportin un efecte multiplicador sobre l’econòmica catalana. Així, el programa operatiu de Catalunya s’ha creat amb l’objectiu de finançar projectes i actuacions en un doble marc: en primer lloc l’Estratègia Catalunya 2020, i en segon lloc, l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya per al període 2014-2020. El director general de Política i Promoció Econòmica, Albert Carné, ha assegurat: “És una oportunitat per a Catalunya d’una inversió potencial que no podem perdre”.

Dels 132 M€ de fons FEDER assignats a la Secretaria d’Universitats i Recerca es destinaran al reforç de les capacitats tecnològiques de les infraestructures i instal·lacions de recerca o innovació. També es destinaran partides per a tecnologies emergents i projectes col·laboratius. El director general de Recerca, Josep Maria Martorell, ha afirmat: “El nou període operatiu de fons FEDER ha de permetre fer un nou salt en recerca amb l’objectiu que al 2020 es produeixi un impacte rellevant en el teixit productiu en termes de coneixement i innovació”.

Durant el període 2007-2013, Catalunya ha realitzat 55 actuacions en infraestructures d’R+D+I i transferència de tecnologia gràcies a un cofinançament de fons FEDER de 102,6 M€ que s’ha traduït en una inversió global de 205,1 M€. Antoni Castellà ha destacat: “L’impacte rellevant per Catalunya de fons FEDER que ha suposat la creació de 1.558 llocs de treball”. Per la seva banda, el director general de Recerca ha afirmat que les actuacions realitzades durant aquest període demostren que els fons FEDER poden tenir un impacte en actuacions d’alt valor afegit.

Switch to mobile version