Autor Economia
16 Abril 2015 a 16:00

PIMEC valora positivament el comportament dels preus al març

La inflació espanyola augmenta 6 dècimes respecte al mes anterior

ipcfoto

Imatge del web Flickr

La inflació espanyola del mes de març augmenta sis dècimes respecte al mes anterior i deixa la variació interanual de l’IPC en el 0,7%, quatre dècimes per sobre de la de febrer. També l’IPCA augmenta en quatre dècimes fins el 0,8%, i se situa a set dècimes per sota el del conjunt de la Unió Monetària (0,1%).

Per la seva incidència, destaquen els augments en termes interanuals dels preus de les begudes alcohòliques i tabac (1,4%), de l’ensenyament (1,3%), de l’hostaleria i restauració (0,7%) i dels aliments i begudes no alcohòliques (0,4%. Pel que fa a les disminucions, trobem, de les comunicacions (-4,7%), del transport (-3,5%), de l’habitatge (-2,0%), del parament de la llar (-0,5%), del lleure i la cultura (-0,4%). Per altra banda, la inflació subjacent no varia en relació al febrer i és manté en el 0,2% interanual.

A Catalunya els preus del consum s’incrementen set dècimes respecte al febrer  cosa que situa la variació interanual en el -0,3% quatre dècimes per sobre la del conjunt d’Espanya. A Catalunya els preus ha  augmentant més en alimentació i begudes no alcohòliques, en lleure i cultura, en medicina, i s’han reduït en habitatge. En begudes alcohòliques i tabac l’augment ha sigut menys. Tarragona i Girona se situen amb una taxa interanual del -0,9%, Lleida situa la taxa en el -0,8%, i per últim, Barcelona situa la seva variació interanual en el -0,1%, la menys baixa de tot l’Estat. Pel que fa a l’evolució del nivell dels preus a impostos constants el mes de març se situa en el 0,6% en termes interanuals, una dècima per sobre de l’índex general.

El PIMEC valora positivament el comportament dels preus i destaca que continuen moderant la seva caiguda i s’allunya del risc de deflació estructural. Per els propers mesos, la previsió apunta a què l’IPC, poc a poc, s’anirà acostant a variacions positives com a conseqüència del comportament del preu del petroli, de la recuperació econòmica i l’augment del consum, i de la liquiditat existent en el sistema monetari.

Switch to mobile version