Autor Economia
8 Abril 2015 a 16:00

El Govern vol combatre l’atur de les persones majors de 45 anys

El SOC elaborarà el programa de mesures “Grans Actius”

El Conseller Felip Puig // Imatge extreta del web Matadepera.cat

El Conseller Felip Puig // Imatge extreta del web Matadepera.cat

El Govern va encarregar ahir al SOC l’elaboració del programa “Grans Actius” per combatre l’atur de les persones més grans de 45 anys. Algunes de les mesures que s’oferiran són ajuts a la contractació, plans de formació i acreditació de competències, entre d’altres. El projecte té un pressupost de 50 milions d’euros i preveu tenir 30.000 beneficiaris.

El principal objectiu de “Grans Actius” serà definir i treballar polítiques concretes pel col·lectiu major de 45 anys i abordar de manera integral les seves necessitats, segmentant perfils dins del col·lectiu, i aplicant respostes concretes a cada grup de persones. Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació, va afirmar que “continuarem treballant per impulsar l’economia però també per incorporar al mercat laboral els col·lectius que tenen més dificultats”. També va subratllar que “treballarem conjuntament amb els agents econòmics i socials” el programa, que es presentarà al Consell de direcció del SOC i s’aprovarà durant aquest mes.

Segons el Govern, el programa s’hauria de  centrar en ajuts a la contractació de persones grans en funció de la durada dels contractes, plans de formació i contractació per un total de 2.000 persones, un programa d’acreditació de competències per a persones amb llarga trajectòria professional i a les quals els falta acreditar acadèmicament els seus coneixements o completar la seva formació, sessions grupals per a persones grans en atur per tractar i solucionar els seus problemes socials, un pla de col·locació a través de les agències privades, i una línia especifica a la resta de programes del SOC amb una reserva d’almenys el 20 % per aquest col·lectiu.

La població catalana de més de  45 anys era de 3.287.352 persones l’1 de gener de 2014, xifra que suposa un augment de 370.061 persones des del 2011. Pel que fa a la població activa d’aquest col·lectiu, del primer trimestre de 2008 al quart de 2014 ha augmentat en 243.100 persones (+19,2%), segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA). En el mateix període i franja d’edat, la població aturada ha augmentat en 188.800 persones (+258,3%). Per últim, la taxa d’atur de les persones de 55 anys i més ha crescut 13,8 punts, al passar del 4,7% el primer trimestre de 2008 al 18,5% en acabar el 2014.

Switch to mobile version