Autor Societat
16 Març 2015 a 14:00

Sant Cugat presenta la memòria de l’Oficina d’Informació al Consumidor 2014

Quatre empreses aglutinen el 44% de les atencions

omic santcugat

Presentació de l’informe per part de la regidora Joana Barbany // Imatge cedida per l’Ajuntament de Sant Cugat

Els problemes relacionats amb la telefonia i Internet amb el 35% del total de les atencions i un 66% de les relacionades amb els subministraments, han estat els dos àmbits més destacats de les atencions recollides per l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Sant Cugat durant tot el 2014.

Així es desprèn de la memòria de l’OMIC 2014 presentada aquest matí a la sala Heura de l’Ajuntament per part de la regidora de Comunicació, Atenció Ciutadana, Promoció de la Ciutat i Tecnologia, Joana Barbany, que ha desgranat les més de 3.700 atencions que va rebre aquest servei durant l’any passat.

Segons Joana Barbany, “hem detectat un canvi de tendència. Darrerament, hi ha hagut un increment de les atencions relacionades amb el sector elèctric. No obstant això, les telecomunicacions són el tema estrella. En aquest sentit, hem detectat que el consum d’Internet s’efectua com si fos un subministrament més”.

Cal destacar que del total d’atencions només quatre empreses, Movistar, Vodafone, Orange i Endesa van aglutinar el 44%. Un altre dada significativa és que malgrat les 1.121 atencions rebudes sobre les telecomunicacions, per segon any consecutiu s’ha produït una lleugera davallada en aquest tipus d’actuacions a l’Oficina.

Aquesta baixada s’ha contraposat a l’increment d’atencions més important protagonitzat pel sector elèctric, que es converteix, amb un 11%, en el segon tema més reclamat després de les telecomunicacions. En total, s’han fet 410 atencions.

Pel que fa a la gestió de les reclamacions, un 78% han estat gestionades directament a l’OMIC sense la intervenció de cap altre organisme. De les 756 reclamacions, un 78% han rebut resposta a la mediació, que, en un 51% dels casos és favorable. Dit d’una altra manera, un 46% de les problemàtiques plantejades es resolen positivament pel consumidor.

Tanmateix, cal assenyalar que les quatre empreses abans mencionades que han rebut més consultes i reclamancions són, per altra banda, les que tenen un nivell més alt de resposta a les mediacions i d’estimació positiva a les sol·licituds de rescabalament presentades pels consumidors. L’adhesió, en alguns casos, d’aquestes empreses al sistema arbitral permet garantir la resolució en un nombre molt elevat d’expedients.

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor ha realitzat 3.749 atencions, una xifra que engloba les consultes i reclamacions efectuades a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, el 010 i a l’OMIC. El 60% de les atencions s’han fet de forma presencial, un 25% per telèfon i un 15% per correu electrònic.

Switch to mobile version