Autor Societat
2 Març 2015 a 16:00

La Generalitat crea tres comissions perquè estudiïn la implementació del 3+2

La reforma dels graus universitaris aixeca controvèrsia

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, atenent els mitjans després de la reunió de la Junta General del Consell Interuniversitari // Imatge cedida per la Generalitat

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, atenent els mitjans després de la reunió de la Junta General del Consell Interuniversitari // Imatge cedida per la Generalitat

La Generalitat de Catalunya surt del pas i dilata la posada en marxa del polèmic 3+2. El mes passat el Consell de Ministres del govern espanyol va aprovar un decret que permet a les universitats decidir si volen convertir els actuals graus de quatre anys en cicles de tres cursos seguits de dos de màster. L’executiu català no veu amb mals ulls la mesura perquè homologaria el sistema universitari espanyol amb el de la resta de països europeus, però els estudiants alerten que aquest canvi pot suposar un increment del cost dels estudis. Per això la Generalitat ha decidit crear tres comissions que estudiïn els pros i contres de la proposta.

La Junta del Consell Interuniversitari va decidir divendres que el millor era dedicar almenys un any a avaluar l’impacte que podria tenir implementar aquest nou format. El màxim òrgan d’ordenació universitària, que aplega representants de la Generalitat i els rectors de les 12 universitats catalanes, va donar llum verda a la creació de tres comissions que analitzaran el 3+2 des de diverses perspectives.

Per una banda, la creació de qualitat acadèmica estudiarà en quins graus podria ser interessant passar de graus de quatre anys a graus de tres. Per altra banda, les altres dues comissions investigaran l’impacte econòmic de la mesura: la de garantia del finançament de les universitats s’encarregarà de determinar si el canvi en la durada dels graus podria tenir algun tipus d’incidència en el finançament dels centres. La comissió de garantia de l’accés dels estudiants farà el mateix però analitzant l’impacte econòmic que pot tenir a la butxaca dels joves que s’estan formant.

Les comissions estaran formades per representants de tots els actors implicats en el debat. Hi haurà dos representants de cada universitat, dos enviats del Govern i dues persones més que exerciran com a portaveus del Consell de l’Estudiantat. El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà, va anunciar la mesura divendres a la sortida de la reunió. La creació d’aquestes tres comissions és una decisió “de consens”, una porta oberta al diàleg que contrasta amb l’actitud de l’estat espanyol, en paraules de Castellà. “A Catalunya, ni el Govern ni les universitats prendran decisions unilaterals sinó que les decisions seran per consens i per àmbits de coneixement homogenis”, argumentava.

“Partim de la premissa que el model català ha de ser flexible com a la majoria de països europeus”, va explicar Castellà. El secretari d’Universitats i Recerca ha avançat que no hi ha un calendari fixat perquè les comissions prenguin decisions “en funció de l’anàlisi acadèmic i preservant l’àmbit econòmic”. En aquest últim punt, Castellà ha reiterat possibles mecanismes com ara que el primer any de màster sigui a preu de grau o que el sistema de beques Equitat s’ampliï als màsters. Tot per tal que un possible canvi no afecti la butxaca dels estudiants.

Switch to mobile version