Autor Ensenyament
30 Març 2015 a 18:00

Factors que influencien a l’hora de publicar treballs científics

Un grup d’investigadors de la UPF realitzen l’estudi

Salut ha tractat farmacològicament gairebé 2.000 pacients amb Hepatitis C en el decurs de 2014

Investigadors del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra realitzen l’estudi

Alguns investigadors del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra han publicat un estudi al International Journal of Public Health, nomenat Factors influencing publication of your MPH master’s thesis in a scientific journal, el qual posen de manifest els factors que determinen que una tesina, de l’àmbit de la salut publica, es publiqui o no en una revista especialitzada i amb revisió per parells.  Els investigadors van estudiar les tesines durant cinc edicions, en el programa de Màster en Salut Pública que imparteix la UPF i la UB, el qual van participar 162 estudiants.

En la recerca inicial, els resultats indicaven que el 60,5% dels estudiants han aconseguit publicar els resultats de la seva tesina en una revista científica, o que estan en procés de fer-ho. La professora Carme Borrell, coautora del treball al Màster, creu que les tesines suposen una gran oportunitat d’aprenentatge, desenvolupant un procés de qualitat des de la selecció del tema i col·laborant amb grups de recerca d’excel·lència.

L’estudi mostra que la probabilitat en una revista amb revisió per parells és un 40% més alta en dones que en homes. A més, publiquen més els estudiants amb titulacions en ciències, els que al finalitzar el Màster es van matricular tot seguit a un programa de doctorat; els que van completar la seva tesina a temps, i els que van obtenir millor qualificació.

Alguns impediments alhora de publicar els treballs depenen de l’estudi, la càrrega de treball de l’estudiant i el suport del tutor de la tesina. La majoria dels estudiants publiquen amb èxit la seva tesina en una revista revisada per professionals. Borrell comenta que “l’alta proporció de publicació de les tesines en revistes científiques de prestigi és un estímul per seguir fent aquesta tasca formativa de qualitat”.

Switch to mobile version