Autor Política
2 Febrer 2015 a 15:30

ICV-EUiA Sant Cugat a favor dels malalts d’ hepatitis C

Segons la PLAFHC hi ha 30.000 infectats greus en tot l’estat

Virus de l'hepatitis C // Imatge del web hepatitiscnewdrugresearch.com

Virus de l’hepatitis C // Imatge del web hepatitiscnewdrugresearch.com

La coalició d’esquerres i ecologista muncipal ICV-EUiA a Sant Cugat demanarà al Ple que es posicioni a favor de les persones malaltes d’hepatitis C i que no es permeti el negoci especulatiu amb la salut.

ICV-EUiA presenta una moció per debatre al Ple municipal del mes de febrer en què demana al consistori que mostri la seva solidaritat amb els afectats d’hepatitis C i que s’insti als governs de l’Estat i de la Generalitat a garantir el dret dels malalts a rebre el tractament en el sistema sanitari públic.

Mosaic a favor del tractament a tots els malalts d'hepatitis C // Imatge del Facebook de PLAFHC

Mosaic a favor del tractament a tots els malalts d’hepatitis C // Imatge del Facebook de PLAFHC

Segons la Plataforma d’Afectats (PLAFHC) hi ha 30.000 malalts greus d’hepatitis C a tot l’estat. Les persones afectades per la infecció del virus de l’Hepatitis C porten mesos exigint al Govern de l’Estat espanyol i de la Generalitat de Catalunya el finançament d’un fàrmac de recent comercialització (Sofosbuvir) que s’ha demostrat extraordinàriament eficaç en l’eradicació d’aquesta malaltia.

La multinacional que comercialitza el Sofosbuvir, l’empresa farmacèutica Gilead, imposa un preu abusiu per cadascun dels tractaments, que oscil·la entre els 25.000 i els 65.000 euros per persona. L’empresa que va descobrir el Sofosbuvir, la americana de Princeton Pharmasset,  va sortir a borsa abans de la comercialització i desenvolupament del fàrmac i va ser adquirida per Gilead per un import de 11.000 milions de dòlars.

Els ecosocialistes entenen que la legislació ha de prohibir que els costos derivats d’operacions borsàries especulatives siguin traslladats al preu de venda dels fàrmacs o, el que és el mateix, prohibir que, en última instància, les operacions borsàries especulatives siguin finançades amb els fons dels sistemes sanitaris públics.

Des de l’aprovació del Sofosbuvir per part de l’Agència Europea de Medicaments s’han registrat uns 4.000 morts de pacients que podrien haver-se beneficiat amb el seu tractament.

Segons la coalició d’esquerres, el Govern del PP no ha fet ús de les eines que estan al seu abast i que poden permetre abaratir el preu del medicament i garantir el dret a l’assistència sanitària i a la vida d’aquestes persones. L’acord sobre propietat intel·lectual de l’Organització Mundial del Comerç (Acord ADPIC) permet la utilització de permisos per produir un producte patentat o utilitzar un procediment patentat sense el consentiment del titular de la patent. A més, en casos com el que ens ocupa el Govern està obligat a intentar negociar una rebaixa de preu amb el propietari de la patent de manera prèvia a l’autorització de la llicència obligatòria, i fins i tot pot imposar directament el preu que consideri oportú, adequat i just.

Segons la regidora d’ICV-EUiA Roser Casamitjana el problema radica en el “preu desmesurat dels medicaments que fan impossible el seu tractament pel Sistema Nacional de Salut i fa que es trenqui l’equitat d’accés a la salut. I el preu és molt alt -més de 40.000 euros-, no perquè sigui així, sinó perquè les empreses farmacèutiques en mans de capital especulatiu imposen aquests preus“.

Per tot plegat, els ecosocialistes demanen al consistori que reclami al Governs d’Espanya i de Catalunya que es posicionin en favor de les persones malaltes i no es permeti el negoci especulatiu amb la salut de les persones.

Switch to mobile version