Autor Cultura
23 Febrer 2015 a 16:00

Es constitueix el Consell de l’Associacionisme Cultural

Màxim òrgan consultiu sobre la cultura popular

El nou consell té la voluntat d’aplegar en l’òrgan consultiu els representants de totes les vessants de l’associacionisme cultural, estretament vinculat amb l’àmbit de la cultura popular catalana

El nou consell té la voluntat d’aplegar en l’òrgan consultiu els representants de totes les vessants de l’associacionisme cultural, estretament vinculat amb l’àmbit de la cultura popular catalana // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

El Consell de l’Associacionisme Cultural, màxim òrgan consultiu del Departament de Cultura pel que fa a la cultura popular, dinamització sociocultural, i l’associacionisme cultural, va celebrar el passat dissabte 21 de febrer, la seva sessió de constitució formal, en un acte presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

A la reunió, que va tenir lloc a l’Ateneu Barcelonès, hi va assistir un representant de cada una de les associacions, federacions i confederacions de caràcter nacional pertanyents a l’àmbit de la cultura popular i tradicional, la dinamització sociocultural i l’associacionisme cultural de Catalunya. En aquest sentit, Mascarrell va destacar que l’associacionisme cultural “té un caràcter qualitatiu vinculat a la configuració de la identitat, del sentit de pertanyença, de la cohesió social del país” i va subratllar “la seva voluntat de sumar i construir un país des de la cooperació”.

Pel conseller les associacions culturals “representen un element fonamental per a la configuració del país, són un clar element d’universalització per a la cultura catalana i per al seu patrimoni, i tenen una voluntat permanent de treball cooperatiu”. En aquest sentit, va comentar “Richard Sennet diu que en el món actual és bàsic el treball cooperatiu. Sempre penso que l’associacionisme cultural fa anys que ho sap i ho practica”. Per això Mascarell va expressar “el meu agraïment a les associacions per contribuir a construir una societat més culta”.

En el marc d’aquesta sessió constituent, el Departament de Cultura va presentar una nova eina de gestió on line per facilitar a les entitats el compliment de les imposicions tributàries a què les obliga la reforma fiscal aprovada pel Ministeri d’Hisenda.

La creació del Consell de l’Associacionisme Cultural va ser aprovada pel Govern el passat novembre per tal de donar veu a cadascun dels 32 sectors de la cultura popular i l’associacionisme que hi estan integrats. El nou consell pren el relleu de l’antic Consell de la Cultura Popular i Tradicional que, a banda dels representants del Departament de Cultura, estava format per 14 experts.

Ara, amb una disposició més extensa, el nou Departament té la voluntat d’aplegar en l’òrgan consultiu els representants de totes les vessants de l’associacionisme cultural, estretament vinculat amb l’àmbit de la cultura popular catalana. Així, es pretén que les diferents federacions i confederacions hi tinguin veu directa.

El nou Consell – presidit pel director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura – elaborarà estudis, informes i dictàmens sobre els seus àmbits, dins la seva tasca de prestar assessorament tècnic al Departament pel que fa al foment i la protecció de la cultura popular i tradicional, i de l’associacionisme cultural. Al mateix temps, també podrà col·laborar amb el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts en l’elaboració dels documents que hagi d’emetre aquesta entitat i que afectin a l’àmbit de la cultura popular i tradicional, i l’associacionisme cultural, i especialment, en l’informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts de Catalunya.

Switch to mobile version