Autor Societat
1 Febrer 2015 a 16:00

Barcelona incrementa el número d’hores perdudes en congestió

És una de les ciutats europees que presenta major increment

Gràfic sobre la congestió a les ciutats europees

Gràfic sobre la congestió a les ciutats europees // Imatge cedida pel RACC

Barcelona ha incrementat en un 29% les hores perdudes en congestió durant la primera meitat del 2014, segons un anàlisi fet pel RACC a partir de dades extretes de l’estudi internacional de congestió Scorecard, fet per INRIX. Juntament amb Dublín i Madrid, és una de les localitats europees que presenta un major increment. Això comporta que Espanya es situi a la cua d’Europa pel que fa a la congestió viària.

L’anàlisi ha mostrat una clara tendència a l’alça de les hores perdudes en congestió als accessos la ciutat de Barcelona durant el primer semestre de 2014 respecte el mateix període el 2013. Si s’analitza la resta de ciutats espanyoles, es pot veure que Madrid es manté pràcticament igual que l’any 2013, amb una reducció del 2,1%, mentre que València i Sevilla, al igual que Barcelona, mostren una tendència a l’alça, tot i que de manera més moderada, amb un 14,5 i un 5,3% respectivament. De l’altra banda, Bilbao i Saragossa pateixen una forta davallada dels fluxos de trànsit, del 18 i 15% respectivament.

Si s’analitza l’evolució del nombre total d’hores perdudes en congestió a Barcelona durant els primers mesos de 2014, es pot observar com passa de la quarta posició a Espanya que ocupava l’últim mes de 2013 a la primera a partir del juny de 2014. La resta, després d’un pic de congestió el mes de febrer, mostren una tendència a la baixa o a mantenir-se iguals. Tot i l’augment registrat a Barcelona, l’acumulat d’hores perdudes en tot el període gener-juliol de 2014 mostra que Madrid és la ciutat que més congestió pateix, amb un total de 13,7 hores en aquests primers set mesos. Barcelona es col·loca en segona posició amb 12 hores. Bilbao, que va ser la ciutat amb més congestió el 2013, passa a la tercera posició mentre que Saragossa es col·loca la última amb només 6,9 hores perdudes. En el còmput afegit de les 6 ciutats, el nivell de congestió registrat en els primers 7 mesos de l’any és pràcticament el mateix que l’any anterior, amb una reducció de només un 1%.

En el rànquing de països europeus, Espanya es troba a la cua en global d’hores perdudes, només per sobre de Portugal i Hongria. Mirant a Europa es pot veure com les ciutats espanyoles encara es troben a la part baixa de la llista de principals ciutats pel que fa a hores perdudes en congestió lluny de les capdavanteres com són Londres, Brussel·les o Milà. Tanmateix, Barcelona és, juntament amb Dublín, la que més va créixer a tot Europa el primer semestre de 2014.

L’estudi sobre la congestió efectuat per INRIX amb la col·laboració del RACC mesura la congestió a partir de la quantitat d’hores perdudes al llarg de l’any per part dels conductors que fan servir el seu vehicle per anar i tornar a treballar. Aquest temps perdut és l’augment del temps que es necessita per a realitzar un trajecte tipus, de 30 minuts de duració, comparat amb el mateix trajecte sense congestió. Tots el càlculs es realitzen considerant les hores punta (de 6 a 10 del matí i de 3 a 7 de la tarda) dels dies laborables (de dilluns a divendres) en períodes de 15 minuts. L’àmbit geogràfic es limita a l’entorn interurbà, en concret als corredors d’accés de les principals ciutats de cada país.

Switch to mobile version