Autor Economia
30 Gener 2015 a 15:00

Oxfam proposa l’organització d’una Cimera Fiscal Mundial

La desigualtat es va fer visible al Fòrum de Davos

Winnie Byanyima, directora ejecutiva de Oxfam // Imatge del web d'Oxfam Intermón

Winnie Byanyima, directora ejecutiva de Oxfam // Imatge del web d’Oxfam Intermón

Oxfam (Oxfam Intermón a Espanya), va proposar, a la ciutat suïssa de Davos, l’organització d’una Cimera Fiscal Mundial amb l’ objectiu d’ aconseguir un sistema fiscal internacional just per a tots els països.  Una teoria que garanteixi que les grans empreses paguin el que els correspon allí on realitzen la seva activitat.  Oxfam fa una crida a la comunitat internacional per organitzar un Cimera Fiscal Mundial.

Aquesta petició va ser llançada durant el Fòrum Econòmic Mundial que s’ha celebrat a Davos del 21 al 24 d’aquest mes de gener, on la directora General de l’organització, Winnie Byanyim, va participar com una dels copresidents de l’esdeveniment.

La cimera fiscal hauria de desenvolupar-se en el marc de la Conferència Internacional sobre Finançament del Desenvolupament de Nacions Unides, que es celebra a Etiòpia al juliol,  i involucrar a tots els països en igualtat de condicions. Els països en desenvolupament – que segons indiquen des d’Oxfam, perden cada any 100.000 milions de dòlars com a conseqüència d’abusos fiscals de grans empreses –  veuen negada la seva participació en igualtat de condicions en la reforma del sistema fiscal internacional d’enguany.

Això vol dir que més d’un terç de la població mundial està sent exclosa d’aquest procés. “És una profunda contradicció que un país com Luxemburg, un paradís fiscal, estigui en la taula de negociació, mentre Sierra Leone, castigat per l’ebola i que perd cada any per l’evasió i l’elusió fiscal més que el seu pressupost sencer en sanitat, es queda al marge”, afirma Susana Ruíz, responsable de Justícia Fiscal en Oxfam Intermón. I afegeix que “el nou disseny de les normes fiscals internacionals deixa fos aspectes fonamentals que permetrien anar més enllà dels interessos de les economies més avançades o de les grans corporacions que armen estructures corporatives amb l’única fi de reduir la seva base fiscal”.

Oxfam ha destacat també que una de les pràctiques de lobby a les quals les grans empreses dediquen més esforços és a influir sobre qüestions tributàries, amb el mer objectiu de millorar les seves condicions. L’organització denuncia que el sistema fiscal internacional actual està encara plagat d’immensos forats que fan difícil frenar el trasllat artificial de beneficis de països d’alta tributació cap a paradisos fiscals. I també té un clar biaix que privilegia la generació d’ingressos fiscals en països de renda alta enfront dels països en desenvolupament. Aquesta doble rasadora no es resoldrà sense una participació de tots els països en igualtat de condicions.

No pot haver-hi un sistema fiscal internacional just si el procés de presa de decisions no és també just”, va afirmar la directora Byanyima a Davos. Oxfam rep amb satisfacció els esforços internacionals per reformar-ho, però adverteix dels desequilibris per l’excessiu pes d’empreses i paradisos fiscals, com Luxemburg, mentre altres països són exclosos del procés. “Permetries que una empresa tabaquera participés en la redacció d’una política per a la prevenció del càncer? O que una altra de menjar ràpid participés en l’elaboració d’una política per promoure una dieta saludable? Llavors perquè hem de permetre que paradisos fiscals dissenyin un sistema fiscal internacional encara més injust?”, va dir Byanyima per concloure al Fòrum.

Estem veient com l’increment de la desigualtat econòmica està frenant, fins i tot revertint, algun dels assoliments en la lluita contra la pobresa. És urgent una reforma del sistema fiscal internacional que garanteixin que les empreses paguin el que els correspon als països on generen el benefici real, per assegurar una millor redistribució de la riquesa”,  afirma Susana Ruiz, responsable de Justícia Fiscal d’Oxfam Intermón.

 

Switch to mobile version