Autor Economia
9 Gener 2015 a 17:15

La Cambra va diversificar el suport internacional a les empreses l’any passat

Els conflictes geopolítics i socioeconòmics van marcar les estratègies

Cambra Internacional

Una de les sessions d’assessorament internacional a la Cambra // Imatge cedida per la Cambra de Comerç de Terrassa

L’activitat de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa va ajudar unes 400 empreses a definir un pla d’actuació internacional en el transcurs del 2014, i va incrementar un 66% el disseny de plans individualitzats i a mida de prospecció internacional i d’accés a nous mercats, que han donat obertura a un total de 42 països. Aquests ha estat els dos aspectes més destacats de l’informe que s’ha presentat avui sobre els resultats de l’exercici passat.

La tasca que desenvolupen els serveis d’assessorament i promoció a la internacionalització empresarial que promou la Cambra s’orienten bàsicament a ajudar a definir el potencial i el pla estratègic d’exportació viable per aquelles empreses sense cap experiència exportadora, alhora que ajudar a la diversificació i a l’entrada a mercats de difícil accés o a la implantació de l’empresa a algun mercat concret per aquelles que fa temps que disposen d’una àmplia experiència en l’exportació.

En aquest sentit, les accions de dinamització directa que desenvolupa la Cambra en l’àmbit de la internacionalització de les empreses són les de diagnosi de potencial d’exportació, els plans d’acció estratègica individualitzada, els estudis d’orientació per a la implantació d’un producte a diferents mercats, l’assessorament jurídic internacional, els requeriments documentals o aranzelaris, les sessions de prospectives de mercats, les sessions de benchmarking internacional i les missions comercials.

En l’informe que ha fet públic la Cambra respecte al 2014 registra un total de 52 empreses que han participat en el pla de 8 missions comercials de prospecció que la Cambra ha organitzat a 19 mercats i que han generat més de 650 oportunitats de negoci. Els mercats visitats l’any 2014 han estat Marroc, Algèria, Iran, el Kurdistan Iraquià, Rússia, Bielorússia Kazakhstan, Uzbekistan, Aràbia Saudita, Bahrain, Oman, Romania, Moldàvia, Bulgària, Montenegro, Sèrbia, Bòsnia i Sud-Àfrica.

Les variables socioeconòmiques que han envoltat l’any 2014 han determinat molt l’èxit de les accions de comercialització de les empreses, fet que en molts casos han obligat a redefinir les seves estratègies i objectius. Casos com el conflicte polític d’Ucraïna amb Rússia que ha acabat afectant en gran mesura els processos d’exportació a les economies soviètiques, o l’epidèmia de l’Èbola que ha frenat les empreses a entrar als mercats africans i més concretament a l’Àfrica subsahariana, han provocat que moltes empreses s’hagin vist obligades a refer la seva estratègia d’exportació definint i diversificant nous mercats de recerca.

Cal destacar una activitat del disseny de plans individualitzats i a mida de prospecció, penetració i de desenvolupament en nous mercats internacionals, un servei que es va crear al 2012 i que a l’exercici passat va registrar un augment del 66% respecte a l’any anterior.

Switch to mobile version