Autor Societat
25 Gener 2015 a 15:00

Gordó reivindica la mediació com a alternativa a la via judicial

Dimecres es va celebrar el Dia Europeu de la Mediació

Germà Gordó mediació

El conseller de Justícia, Germà Gordó, en un moment de la seva intervenció // Imatge cedida pel Departament de Justícia

El conseller de Justícia, Germà Gordó, vol doblar el número d’expedients de mediació que cada any es tanquen a Catalunya. Gordó va reivindicar la utilitat d’aquest servei dimecres, en un discurs que va servir per tancar la jornada d’actes que van commemorar el Dia Europeu de la Mediació. El conseller va assegurar que “l’impuls de la mediació consisteix un dels objectius prioritaris del Departament de Justícia i va recordar que Catalunya ha estat un país pioner a l’hora regular-la.

Gordó considera que la mediació té “un gran sentit” a la societat catalana, perquè “és una societat que històricament ha estat dialogant”. “Tenim conflictes”, va reconèixer, “però els hem resolt sempre a base de diàleg i acord”. El conseller va explicar que el seu Departament ha aprovat un pla estratègic que assenyala una sèrie de línies fonamentals per impulsar l’eina de la mediació com a alternativa a la via judicial. “Necessitem un canvi de paradigma”, va assegurar Gordó, que creu que hem de passar “de l’enfrontament al diàleg”. Un canvi en certa manera social, en paraules del conseller, en què caldrà el suport de les escoles i les famílies per “fer créixer les noves generacions amb la cultura del diàleg, l’acord i la reflexió”.

A nivell pràctic, el Pla Nacional de Mediació que dimecres va avançar Gordó inclou noves mesures i objectius. Fins ara la mediació s’ha utilitzat per intentar reconduir conflictes familiars, veïnals, administratius o relacionats amb petites faltes. Ara, però, el Departament de Justícia vol incorporar-la en la resolució de conflictes entre les institucions o administracions públiques i els ciutadans. Per aconseguir-ho, hi ha previst que la conselleria presenti una seixantena de convenis ja signats amb col·legis, entitats, empreses i centres educatius per fomentar la cultura de la mediació a tots els nivells de la societat.

L’objectiu final de tot això és “doblar el nombre d’expedients finalitzats”, tal i com va explicar Gordó. I és que les xifres canten: cada any entren als jutjats catalans un milió d’assumptes. En canvi, a les oficines del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya només n’hi arriben uns 5.000, dels quals se’n resolen només el 20%. “Cal incrementar el nombre d’expedients que acaben en mediació”, va assegurar el conseller, que va recordar que “un 50% de les mediacions finalitzades es tanquen amb un acord satisfactori per a les dues parts”.

Amb la seva intervenció, Gordó va cloure una jornada farcida d’actes per reivindicar i celebrar el Dia Europeu de la Mediació, una eina que s’ha estès de manera desigual pel continent. Per impulsar-la, diversos països han redactat el Manifest Institucional del Dia Europeu, que el conseller de Justícia va rubricar després del seu discurs.

Switch to mobile version