Autor Societat
9 Gener 2015 a 9:30

Activat el protocol de contaminació atmosfèrica de la Direcció General de Qualitat Ambiental

Es mantindrà activat tot el cap de setmana

Foto: Sergi Colomer

Foto: Sergi Colomer

 

A partir d’avui a les 6.00, el límit màxim de velocitat a les vies ràpides de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat i els Vallesos és de 90 km/h, arran de la petició de l’activació de la declaració d’episodi ambiental de Contaminació Atmosfèrica per part de la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA) i a petició de la mateixa direcció.

Aquesta mesura del Servei Català de Trànsit és una de les que s’adoptarà, a més de les d’altres sectors, i ha de servir per minimitzar l’impacte de la contaminació en el medi ambient i la salut durant l’episodi ambiental de Contaminació Atmosfèrica, i té l’objectiu de reduir la concentració de contaminants a l’aire en els 40 municipis de la Zona de Protecció Especial del Decret 226/2006 de 23 de maig, i de l’Acord de Govern 82/2012, de 31 de juliol de 2012. Atesa la situació actual, amb una baixa capacitat atmosfèrica per a la disposició de contaminants a la zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric i les previsions dels models de dispersió de contaminants a 48 hores, els nivells de diòxid de nitrogen en l’aire que es poden enregistrar en algunes estacions que pertanyen a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) poden ser elevats.

A partir de les 6h d’aquest matí, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat el protocol de contaminació atmosfèrica per raons ambientals a 40 municipis de l’àrea metropolitana que constitueixen l’àmbit d’aplicació del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire, municipis que conformen la zona de qualitat de l’aire 1 i 2: Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles. Protecció Civil de la Generalitat ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats.

Aquesta mesura es pren a causa de la persistència d’un potent anticicló que dificulta la dispersió dels òxids de nitrogen i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres a l’atmosfera. Actualment, s’estan mesurant nivells màxims de 180 micrograms per metre cúbic de nitrogen en algunes estacions, quan el llindar a evitar, segons el protocol, és de 200. La previsió apunta que aquest episodi es mantindrà, com a mínim, fins a finals del cap de setmana, i per tant es mantindrà el protocol activat durant tot el cap de setmana. Dilluns, els tècnics de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament valoraran si s’ha produït una disminució de la contaminació, i per tant, si es pot desactivar el protocol.

L’activació d’episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire, aprovat el passat mes de setembre, amb l’objectiu de complir amb els límits de contaminants exigits per la normativa comunitària. A més de gestionar la velocitat a les vies ràpides, s’informa la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar i s’emeten consells generals a través del CECAT i de l’ATM, a més d’instar les elèctriques i cimenteres a reduir les emissions.

Switch to mobile version