Autor Economia
14 Desembre 2014 a 11:30

PIMEC diu que sense la baixada dels carburants l’evolució de l’IPC seria zero

L’índex registrat al mes de novembre va ser el -0,1%

Trànsit

La baixada del preu dels carburants ha incidit en l’IPC // Foto: Sergi Colomer

La patronal de la petita i mitjana empresa a Catalunya, PIMEC, va considerar divendres en relació a l’IPC del mes de novembre (-0,1) que l’evolució dels preus sense la baixada dels carburants i combustibles del -4,5% hauria estat pràcticament nul·la. En aquest sentit PIMEC va valorar molt positivament la mesura de l’Ajuntament de Barcelona de reduir de forma moderada el preu del transport públic. Les valoracions de la patronal també consideren que els preus regulats i els tributs (com ara l’IBI) haurien de seguir la mateix pauta, o com a mínim no augmentar.

Amb la baixada del 0,1% del mes de novembre ha deixat la variació interanual del l’IPC en el -0,4%, tres dècimes per sota de la d’octubre. Per la seva incidència, han destacat els augments en termes interanuals dels preus de l’alimentació i begudes no alcohòliques (0,2%), de les begudes alcohòliques i tabac (0,4%), del vestit i calçat (0,4%), de l’ensenyament (1,3%) i de l’hoteleria i restauració (0,5%), i la disminució del transport (-1,7), de les comunicacions (-5,8%) i del lleure i la cultura (-1,5%). D’altra banda, la inflació subjacent es manté en el -0,1% interanual.

Catalunya es situa tres dècimes per sobre del conjunt de l’Estat en la variació interanual (-0,1%), una comunitat en la que els preus que més han augmentat han estat en alimentació i begudes no alcohòliques i en habitatge, mentre que s’han reduït menys en apartats com el parament de la llar, el lleure i la cultura, i han pujat menys en begudes alcohòliques i tabac.

Per províncies les taxes interanuals han quedat de la següent manera: Tarragona ha registrat un descens de quatre dècimes (-0,7%) respecte al mes anterior; Lleida només ha baixat una dècima (-0,6%); A Girona han caigut tres dècimes (-0,4%) i Barcelona s’ha mantingut respecte al mes d’octubre.

Switch to mobile version