Autor Entitats
6 Desembre 2014 a 15:00

Neix el Clúster de l’Hàbitat de Catalunya

El seu objectiu és impulsar la competitivitat del sector

Clúster de l’Hàbitat de Catalunya

Foto de família dels representants de les empreses participants en la presentació del Clúster de l’Hàbitat amb el conseller Felip Puig, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el director general d’Indústria. Antoni M. Grau // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va presentar ahir, a la seu d’ACCIO, la constitució del Clúster de l’Hàbitat de Catalunya. A l’acte van intervenir-hi, també, el president del nou clúster, Xavier Soria, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres. A més, s’hi van reunir representants de les empreses catalanes integradores del clúster, com: Arquima, Cosmic, Estiluz, HP, Crevin, Ros, Kibuc, 30 M2, Grassoler, Estellé Parquet, Madersenia, Vertisol, Sonpura, Elisava (Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona), La Mallorquina, Bedding Industrial Beguda, MarcoMueble, Perspectiva, Casals Ventilació, Mobenia, Decorluc, KriskaDECOR i Eurohomedeco. En el seu conjunt, facturen 160M€ (sense incloure HP) i hi treballen 4.250 persones.

Es tracta d’una constitució liderada per 23 empreses catalanes amb l’objectiu d’impulsar la competitivitat del sector. Puig destacava que “guanyar dimensió a través del clúster és un dels requeriments per tenir més múscul empresarial i atendre l’aposta per la internacionalització i la innovació. La visió dels clústers que hem anat desenvolupant des de la Generalitat des de fa més de 20 anys es basa en compartir visió estratègica, col·laborar des de la competència i aprendre dels competidors.”

Clúster de l’Hàbitat de Catalunya

El conseller Puig, durant la seva intervenció en la presentació del Clúster de l’Hàbitat // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Tot i haver-hi ja una gran nombre d’empreses integrants, el clúster té la voluntat d’incorporar-ne més i és obert a totes les empreses i agents de la cadena de valor del sector: il·luminació, mobles, domòtica, eficiència energètica, etc. A més, es fa una decidida aposta per la sortida als mercats exteriors, ja que el 40% d’aquestes empreses exporten a Estats Units, Alemanya, Canadà i Japó, i tenen interès en entrar a mercats com Xina, Rússia, Aràbia Saudita o Singapur.

Reptes estratègics del nou clúster

El Clúster de l’Hàbitat s’ha marcat els següents reptes estratègics:

  • Impuls de les vendes en el canal contract
  • Desenvolupament de productes i serveis que s’adaptin als nous tipus de consumidor.

En relació al contract, aquest engloba els equipaments per a hotels, hospitals o aeroports, entre d’altres. Serà un canal de distribució clau per al clúster ja que moltes empreses del sector hàbitat que han patit la caiguda de la demanda domèstica han vist com d’aquesta forma els ingressos han augmentat fins a un 50%.

D’altra banda, el clúster treballarà en l’adaptació dels productes i serveis als nous tipus de consumidors, sorgits entre d’altres motius per les noves necessitats socials. Així, es potenciarà el concepte de marca i l’ús d’eines 2.0.

El sector de l’hàbitat a Catalunya

Més de 1.800 empreses, l’equivalent a més de 23.000 treballadors i una facturació de 4.5000 milions d’euros, representen el sector de la indústria a Catalunya. Hi ha empreses de manufactures del disseny, acabats i instal·lacions i solucions per a la qualitat de vida. El 50% d’aquesta facturació correspon només a l’àmbit de manufactures del disseny, amb la concentració del 80% de les empreses. Els segments de l’hàbitat amb més facturació són: moble (15%), paviments i revestiments (15%), aixetes i sanitaris (14%), eficiència energètica (12%) i tèxtil llar (11%).

La creació del clúster es troba emmarcada dins el Programa Catalunya Clústers del Govern català, el qual aposta per aquest sistema com a eina de millora competitiva per a les empreses. Actualment el Departament d’Empresa i Ocupació es troba treballant de forma regular amb una trentena de clústers que reuneixen, en total, més de 1.200 empreses amb una facturació agregada de prop de 50.000 milions d’euros.

Switch to mobile version