Autor Societat
23 Desembre 2014 a 16:00

L’Apilo XII fomentarà la recollida de piles i acumuladors

Els ciutadans coneixeran tots els punts de recollida de piles usades

Presentació de l’Apilo XII

Presentació de l’Apilo XII // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, el director de l’Agencia de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, els representants dels sistemes integrats de gestió de piles i acumuladors, i el representant del Consell d’Empreses Distribuïdores D’alimentació de Catalunya (CEDAC), han presentat la nova campanya per al foment de la recollida de piles i acumuladors, basada en la imatge de l’Apilo XII, un coet que porta les piles al planeta Reciclatge.

La nau és un contenidor de cartó, que es repartirà a gran part dels supermercats de Catalunya, i aquests el regalaran als clients quan comprin piles noves. A més, també s’encartarà als principals diaris aquest contenidor, per així poder dipositar les piles esgotades a les llars, abans de dur-les a un punt de recollida.

La campanya serà finançada pels sistemes integrats de gestió ECOPILAS, ERP (European Recycling Platform), UNIBAT i ECOLEC, i contemplen diferents accions adreçades a la ciutadania, les escoles i els punts de venda. Les accions dirigides als establiments comercials compten amb el suport del CEDAC i de la Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED). L’objectiu és donar a conèixer als ciutadans els punts de recollida de piles usades, més de 10.000 en tot el territori, més propers als seus domicilis.

Per acostar la campanya als més menuts, l’Apilo XII acompanyarà a les escoles al llarg de les diferents activitats del curs escolar, a partir del febrer de 2015. En l’àmbit escolar es preveu la realització  d’un concurs de recollida de piles, entre les escoles inscrites en la campanya, el repartiment d’un contenidor específic pel concurs, realitzar xerrades formatives a 100 centres, i elaborar materials de divulgació, com el Conte de l’Apilo XII.

L’ARC difondrà el projecte a través de la pàgina web www.apilo.cat, operativa a principis d’aquest nou trimestre escolar, i per les xarxes socials.

 

La recollida selectiva de piles i acumuladors

Durant el Nadal, la venda de piles incrementa al voltant del 40%, per això s’inicien les accions comunicatives i informatives sobre la separació i recollida de piles i acumuladors usats. A Catalunya, cada any es consumeixen gairebé 2 milions de quilos, dels quals únicament se’n recull el 34%. L’objectiu de recollida per al 2015, en l’àmbit europeu, és del 45%.

L’any passat es van recollir a Catalunya 655 tones d’aquests residus, i es van gestionar d’una manera adequada per reduir-ne l’impacte ambiental, i per aprofitar els recursos. A les instal·lacions de tractament de piles es recuperen els materials valuosos que contenen, i es tornen a posar en circulació, com a matèria base per a la producció de nous productes. Si llencem les piles i bateries al contenidor de rebuig, fem que un residu que conten substàncies perilloses, i materials valuosos i escassos, no arribin a la planta de reciclatge. D’aquesta manera es posa en perill el medi ambient i es malbaraten uns recursos escassos i valuosos.

Switch to mobile version