Autor Societat
3 Desembre 2014 a 17:15

La Xarxa d’Arxius Municipals compleix 10 anys

L’objectiu de la XAM és garantir l’accessibilitat als documents

Fotograma del vídeo dels 10 anys de la XAM

Fotograma del vídeo dels 10 anys de la XAM

El diputat adjunt de Cultura de la Diputació de Barcelona, Carles Combarros, ha fet balanç avui dels 10 anys de funcionament de la Xarxa d’Arxius Municipals, la XAM, integrada per 216 arxius municipals organitzats, i que és un instrument per a la cooperació, que comparteix serveis i recursos entre els arxius municipals dels ajuntaments de la demarcació de Barcelona i la Diputació.

L’objectiu principal de la XAM és garantir la gestió, accés, conservació, organització i difusió dels documents, així com fer que siguin accessibles tant per a l’administració com per als ciutadans. Actualment, la Xarxa dóna servei als arxius de municipis que representen el 80% de població del territori de la demarcació de Barcelona.

La XAM ofereix dos programes: un de manteniment, que es dóna a municipis de menys de 10.000 habitants, i que està format per 136 arxius municipals i gestionat per un equip de set arxivers itinerants de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Una eina cabdal per a la sistematització tècnica dels arxius és el GIAM (Gestió Integral d’Arxius Municipals), un aplicatiu que permet el control i la gestió informatitzats de tot el cicle de vida dels documents. Pel què fa a l’altre programa, la central de serveis tècnics està adreçada als ajuntaments que tenen personal tècnic propi, i són 80 els arxius municipals, amb una població representada de més de 2.800.000 habitants, els que s’hi troben adherits.

Durant la presentació d’aquest desè aniversari, el diputat adjunt de Cultura de la Diputació de Barcelona, Carles Combarros, ha remarcat que «el repte ara és potenciar l’accés i la difusió dels arxius i del patrimoni documental local a través de les eines tecnològiques».

Podeu veure un vídeo dels 10 anys de la XAM en aquest enllaç.

Switch to mobile version