Autor Societat
25 Desembre 2014 a 9:00

Celebració del Nadal

Història, costums i tradicions per a una festa global

Fira de Nadal a Rubí

Fira de Nadal a Rubí // Imatge del web de l’Ajuntament de Rubí

D’acord amb la tradició cristiana, la celebració del Nadal és, juntament amb la Pasqua, la festa més destacada. És el temps que va de l’advent a l’epifania, amb el punt central el 25 de desembre, commemoració del naixement de Jesús. Al segle II dC s’inicià la celebració del Nadal el 6 de gener, la data del calendari julià de l’època romana, i algunes esglésies ortodoxes la mantenen actualment. A l’Occident, la data del 25 de desembre, al voltant del solstici d’hivern, la va instaurar el Papa Juli I, al segle IV dC. Com que els Evangelis no concreten la data de naixement de Jesús, el que va fer l’Església Cristiana va ser reconvertir antics cultes pagans d’Orient i Egipte, que es van fer comuns en el món romà.

Així, el 6 de gener procedia de la festa egípcia del naixement del sol. I el 25 de desembre havia estat la diada del déu Mitra, la més important i festiva dels Saturnalia romans, festes en honor del déu Saturn. Eren festes solars que celebraven que l’astre rei renaixia després d’haver arribat al seu punt més baix en el zenit. El cristianisme va renovar les celebracions, posant el centre en el naixement de Jesús, i donant lloc a un aplec de celebracions, actes i costums que perduren fins avui. Més enllà de l’àmbit litúrgic, i fins i tot de l’estrictament cristià, les festes de Nadal s’han instal•lat a bona part del món, com unes celebracions en què les famílies es reuneixen al voltant d’àpats suculents, amb regals i tradicions més o menys arrelades i tot això genera un fort consum, oportunament esperonat per la publicitat.

Tornant a la celebració cristiana, té el seu punt més destacat en la Missa del Gall de la Nit de Nadal, en la qual els fidels commemoren el naixement de Jesús, adorant-lo. També són importants el dia de Cap d’Any i la celebració de l’Epifania, el 6 de gener, amb els Reis Mags de protagonistes. A més, a casa nostra, se celebra el dia de Sant Esteve, l’endemà de Nadal. I no cal oblidar el 28 de desembre, dia dels Sants Innocents. Vinculades a les festes de Nadal hi ha tradicions inalterables, com els pessebres, les nadales, el Tió, les postals de felicitació, l’arbre de Nadal o el Pare Noel, modern avatar de Sant Nicolau. La gastronomia hi juga també un paper important, amb productes de temporada expressament consumits en aquestes dates. No hi poden faltar l’escudella i carn d’olla, el tall o un bon peix, els torrons, les neules i dolços de tota mena, tot ben regat amb vi, cava i licors.

S’han de destacar també les representacions del misteri, ben arrelades a les nostres terres, amb tradicions com “Els Pastorets”, els pessebres vivents i obres musicals, com el medieval “Cant de la Sibil•la”. En pobles i ciutats se celebren fires de Nadal, normalment inaugurades el 8 de desembre, on proveir-se dels elements indispensables, des de figuretes del pessebre a l’artesania més actual, sense oblidar l’arbre de Nadal, amb fires exclusives. Tot per fruir de unes festes al més joioses possible. I si són amb neu, encara millor.

Switch to mobile version