Autor Societat
22 Desembre 2014 a 13:00

Acte en record de Martí Olaya i Galceran

Es representarà la XIV edició de l’obra “Pedra i Sang”

L'escriptor Martí Olaya i Galceran

L’escriptor Martí Olaya i Galceran // Imatge del web de l’Enciclopèdia.cat

Demà, dimarts 23 de desembre, l’Associació Amics de Pedra i Sang organitzarà un acte en record de l’escriptor Martí Olaya i Galceran per commemorar que el proper 4 de gener farà un any que va morir.

L’acte es desenvoluparà a la Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat del Vallès a les 19.30h. Martí Olaya, escriptor, catalanista, lluitador per les llibertats, i home de cultura i teatre, estava molt implicat en la vida social i cultural de Sant Cugat. Va fundar l’Associació Amics de Pedra i Sang, fou vicepresident de la delegació d’Òmnium Cultural, i des del 2003 escrivia setmanalment un article al Diari de Sant Cugat.

La seva vinculació amb “Cavall Fort” el va dur a ser membre del consell de redacció de la revista, director del Cicle de Teatre per a nois i noies, i també a presidir-ne la Fundació. A més, també va presidir la Fundació Folch i Torres entre d’altres càrrecs en institucions i associacions de Catalunya.

Representació de "Pedra i Sang" l'any 2007

Imatge de la representació de “Pedra i Sang” l’any 2007 // Foto: Lluís Llebot

Un cop finalitzat l’acte d’homenatge, es representarà la XIV edició de l’obra teatral “Pedra i Sang”, una història genuïnament santcugatenca que va fer canviar per ordre del Rei Pere III la llei d’herències de Catalunya. Una història tan singular que exemplifica la lluita entre dos poders feudals: l’eclesiàstic – representat pel monestir de Sant Cugat – i la noblesa.

“Pedra i Sang” explica la història d’una nit de Nadal de l’any 1350, durant la qual un grup de nobles del Vallès, capitanejats per Berenguer de Saltells, va irrompre al Monestir de Sant Cugat durant la Missa del Gall, i va matar l’abat Biure mentre oficiava la missa davant de tot el poble. El motiu de l’assassinat era una disputa per l’herència que el pare de Berenguer de Saltells, trobant-se el fill absent en el moment de la mort, havia donat en testament al Monestir de Sant Cugat.

L’obra de Josep M. Jaumà, estructurada en format de musical amb música de Joan Alavedra, compta amb un elenc de 40 actors, sota la direcció de Dolors Vilarasau, i es representarà al Monestir, el mateix espai on van succeir els fets històrics. D’aquesta manera, “Pedra i Sang” es podrà veure el 23 de desembre a les 21.00h després de l’acte d’homenatge a Martí Olaya, el 25 i 26 de desembre a les 20.00h, i el 27 i 28 de desembre a les 19.30h i a les 21.00h.

Switch to mobile version