Autor Cultura
4 Novembre 2014 a 16:30

“Vull ser Terra Baixa”

El clàssic de Guimerà adaptat per a un sol actor

L'actor Lluís Homar

L’actor Lluís Homar // Foto: Anna Mestre

Avui al migdia l’actor Lluís Homar, ha presentat el seu proper espectacle que s’estrenarà al Teatre Municipal de Girona els dies 7 i 8 de novembre dins el marc del Festival Temporada Alta, acompanyat de Salvador Sunyer, director del Festival; i Pau Miró, encarregat d’adaptar i dirigir el clàssic de Guimerà. Després de l’estrena a Girona, el muntatge, farà temporada al Teatre Borràs de Barcelona a partir del 13 de novembre.

La forta connexió d’Homar amb el text de Guimerà es va establir fa exactament 40 anys, quan la va interpretar per primera vegada al Centre Parroquial d’Horta. Des de llavors, l’ha interpretada dues vegades més, però en aquesta ocasió ho fa tot sol. Pau Miró és l’encarregat d’adaptar conjuntament amb l’actor, i de dirigir conjuntament amb Oscar Valsecchi – qui va ser coach d’Homar a la pel·lícula “Eva” – aquest muntatge amb una posada en escena única on Homar assumeix i explora en ell mateix, els quatre rols principals de l’obra: la Marta, en Sebastià, la Nuri, i en Manelic.

Salvador Sunyer, director del Festival Temporada Alta en qual s’emmarca l’espectacle, ha manifestat la seva il·lusió alhora de presentar i acollir aquest espectacle, i ha assegurat que el que els espectadors es trobaran a l’escenari és “una bèstia escènica”, i un senyor “que està en el millor moment de la seva vida”.

Lluís Homar, per la seva banda, s’ha mostrat pletòric i feliç davant d’aquest projecte que tenia a la ment des de feia uns anys; “vull ser Terra Baixa”, ha exclamat l’actor. Homar ha explicat que “no és un viatge de lluïment d’actor, sinó un exercici de persona (…) un exercici de generositat”. Segons el veterà actor,  tenia la voluntat de “mostrar-se a l’escenari”, i quina millora manera de fer-ho que a través d’aquest text que l’ha acompanyat pràcticament tota la seva vida, i que defineix com “un cant a l’amor, a la llibertat, i al coneixement d’un mateix”.

Pau Miró, a qui Lluís Homar ha definit com la “peça clau per reconvertir l’obra en el que és avui”, ha explicat que “segueixo enamorat” de la humanitat, l’exigència, l’entrega i el compromís de l’actor en aquest projecte. Miró ha destacat que “la intenció era no trair a Guimerà”, només aconseguir que l’espectador pugui seguir les trames principals a través d’una nova fórmula que, assegura “és molt més difícil d’explicar, que de veure”.

En relació a la direcció, Miró ha explicat que els canvis de personatge que experimenta Homar, “no s’han fet des de la construcció del personatge, sinó des de la transformació d’en Lluís a través dels perfils psicològics dels personatges”. I en relació al factor de modernitat del text, el dramaturg ha explicat que no només es troba en el to interpretatiu allunyat del melodrama, sinó que també, i sobretot, “consisteix en veure aquesta oposició de forces dels personatges en un sol individu”, en veure la seva “batalla constant per escollir un camí”.

Aquesta peça, a més “serveix com a perla”, segons Sunyer, per a les jornades dels autors sobre la reescriptura dels clàssics que es celebraran durant la Setmana de la dramatúrgia, del 5 al 9 de novembre, també dins el marc del Festival Temporada Alta.

La “Terra Baixa” de Lluís Homar – que compta amb el polifacètic Xavier Albertí com a l’encarregat del disseny de llums, amb Lluc Castella en el treball d’escenografia, i amb la cantant Silvia Pérez Cruz com a responsable de la composició musical – es podrà veure al Teatre Borràs del 13 de novembre a l’11 de gener, i després, es té prevista una gira per Catalunya i, molt possiblement, també trepitgi els escenaris madrilenys.

@anna_mestreseg

Switch to mobile version