Autor Política
4 Novembre 2014 a 16:15

Pere Macías crida a la participació de tothom el dia 9 de novembre

Vol que hi participin partidaris de totes les opcions

Pere Macías // Foto: Joan Murcia

Pere Macías // Foto: Joan Murcia

Pere Macías va explicar ahir, a la sortida d’un dinar que va mantenir amb empresaris de Sabadell, «què volia dir fer política catalana a Madrid», el què fa el seu grup parlamentari des de fa molts anys, i que és una «òptica especial per defensar els interessos de Catalunya a les institucions espanyoles, almenys fins a aquest moment, ja veurem el què passarà». El diputat de CiU al Congrés dels diputats ho explica en un moment en què aquesta manera de fer catalanisme polític està molt en crisi: fins ara, hi havia un doble objectiu: la defensa dels interessos de Catalunya a dins d’Espanya, i participar activament en la construcció d’Espanya, però ara «cada vegada ens ho posen més difícil», i situa el punt i final d’aquesta manera de fer catalanisme polític en la sentència contra l’Estatut de Catalunya.

A una setmana del 9N, i davant la previsible impugnació del Tribunal Constitucional al nou format de la consulta sobre el futur polític de Catalunya, Pere Macías hauria desitjat que «un Tribunal fos just i equilibrat», però el Constitucional espanyol no té massa bones referències, segons ha expressat el diputat: «la seva sentència sobre l’Estatut va ser, francament, molt negativa, i va perdre molt de prestigi; en aquests moments, un Tribunal Constitucional molt dominat pels sectors més involucionistes del Partit Popular és un Tribunal Constitucional poc abocat a la comprensió de l’esperit constitucional». El diputat, però, segueix confiant en què qui ha de fer d’àrbitre actui de manera imparcial, i no seguint interessos concrets d’un partit, com va fer fa unes setmanes impugnant la convocatòria de la consulta del 9 de novembre (veure notícia). Tot això fa que aquest organisme desperti una gran desconfiança.

Pere Macías va assegurar que aquest diumenge, els ciutadans i ciutadanes podran votar, independentment del què digui el Tribunal Constitucional i de si hi ha autorització o no per desenvolupar la consulta. «Aquest és un procés de la gent, és un procés de participació i en una democràcia es fa difícil d’entendre que la gent no pugui participar», va manifestar, afirmant que els ciutadans podien estar tranquils perquè qualsevol persona podrà anar a votar als punts habilitats pel govern.

I podran fer-ho votant per l’opció que desitgin, perquè Macías va voler recordar que la crida al procés participatiu és per aquells que volen votar qualsevol de les opcions – Sí i Sí, Sí i No, o No – i no només per als partidaris de la independència. Demana als ciutadans que s’informin, que opinin, debatin, assisteixin als actes que se celebrin, en defensa d’una opció o una altra, i celebra iniciatives dels partidaris del No que informen als ciutadans sobre els seus motius. «Estaria bé que tota aquesta gent, el dia 9 de novembre, s’aixequi i vagi a dipositar el seu vot», va afegir.

Un cop hagi passat el 9 de novembre i s’hagi votat, el diputat va afirmar que caldrien «grans dosis d’intel·ligència política perquè el resultat que surti es pugui convertir en acció política». Macías defensa una opció política molt clara, perquè pensa que els ciutadans de Catalunya necessiten un Estat, un Estat on hi hagi justícia social, seguretat, possibilitats i seguretat en opcions per guanyar-se la vida… i és per això que crida a preguntar-se si l’Estat que tenim actualment, l’Estat espanyol, ens fa justícia en totes aquestes coses. «L’Estat espanyol és l’estat dels desnonaments, l’Estat que no ens fa les infraestructures, l’Estat que ens cobra peatges a tort i a dret… i amb tot això, i podria posar centenars d’exemples, és el que tenim i el què demano als ciutadans, si volen continuar sempre en aquest Estat o si creuen que es mereixen alguna cosa millor».

Respecte les plebiscitàries que un sector de la societat civil demana, Macías ha dit que ara cal concentrar-se en el 9N, per tal que molta gent vagi a votar, per demostrar la voluntat del poble de Catalunya, i a partir d’aquí es veurà què s’ha de fer.

Switch to mobile version