Autor Política
12 Novembre 2014 a 12:30

ICV-EUiA es posiciona contra el pacte comercial dels Estats Units i la UE

Presentarà una moció al ple de dilluns vinent

Roser Casamitjana i Joan Calderon al darrer ple

Roser Casamitjana i Joan Calderon, els regidors d’Iniciativa, durant un ple de l’Ajuntament // Foto: Xavier Boix

El grup d’ICV-EUiA a Sant Cugat ha comunicat que en el ple del proper dilluns presentarà una moció contra el pacte TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) entre els Estats Units i la UE. El grup dels ecosocialistes vol difondre què significa aquest acord en l’àmbit local.  Roser Casamitjana, regidora del grup, ha explicat que “com qualsevol tractat de lliure comerç, té (i moltes) repercussions directes sobre la població, ja que es tracta d’un acord comercial sense precedents que amenaça els nostres drets i la mateixa democràcia”.

El TTIP és un gran acord comercial de gran abast que en aquests moments està en un procès de negociació entre les dues parts. Aquest tractat, a més de facilitar la cooperació entre els EUA i la Unió Europea, també podria enfortir (encara més) a les grans corporacions, eliminant aranzels i unificant les regulacions sobre tots aquells factors que suposin una barrera contra el comerç, com per exemple les lleis sobre el medi ambient o els drets dels consumidors. Per Roser Casamitjana “el que ells anomenen acabar amb barreres en realitat vol dir protegir les inversions, protegir-les de la democràcia”.  A més, aquest acord s’està negociant i redactant a l’esquena dels parlaments nacionals dels membres de la Unió.

El principi de precaució i el sector públic es podrien trobar en perill per les conseqüències del tractat. El primer ha evitat fins ara la imposició de tecnologies poc segures per part del sector químic, i ha estat clau per poder “lluitar i acabar amb projectes com la MAT o el fracking”. El segon, podria ser privatitzat i venut més fàcilment. Casamitjana s’ha mostrat totalment preocupada sobre aquest aspecte: “el poc que ens queda de l’estat del benestar guiat per l’interès públic es dissoldrà per assegurar una política industrial privada en benefici dels grans grups corporatius”.

El TTIP també podria arribar a permetre que els inversors estiguessin al marge de la justícia dels Estats i que poguessin presentar les seves queixes directament als “tribunals internacionals d’arbitratge”, sovint compostos per advocats de les mateixes empreses.

Per tots aquests motius, la regidora ecosocialista vol que tots els grups es posicionin en contra d’aquest tractat en el proper ple. “És necessari un debat polític transparent i democràtic sobre aquesta qüestió a tots els nivells. Perquè a un poble informat no se l’enganya ni se li intenta colar una modificació d’aquestes característiques per la porta del darrere”, ha sentenciat.

Switch to mobile version