Autor Entitats
30 Novembre 2014 a 18:00

El català a la justícia “es troba en uns índexs molt baixos”

Ho afirma la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia

V Jornada per promoure l’ús del català a la justícia

V Jornada per promoure l’ús del català a la justícia // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Maria Josep Feliu, secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, va participar en la inauguració de la V Jornada per promoure l’ús del català a la justícia, organitzada pel Consell de l’Advocacia Catalana el passat dijous a Figueres.

Entre d’altres personalitats, l’acte va comptar amb la participació del president del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié, i el president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba.

Feliu va reclamar als advocats i als operadors jurídics que contribueixin activament en la normalització de la llengua catalana en l’àmbit de la justícia, ja que es troba “en uns índexs encara molt baixos” i va asseverar que cal connivència entre aquests, “que són els intermediaris, el nexe d’unió”, perquè la prestació de serveis de l’Administració jurídica de la Generalitat “arribi amb eficiència al ciutadà”.

En la mateixa línia, la secretària va assenyalar que tot i que les institucions tirin endavant moltes iniciatives, cal el compromís de cada professional per a poder fomentar realment l’ús del català. “Respectar el dret lingüístic dels ciutadans és respectar també la tutela judicial efectiva”, recordava.

Maria Josep Feliu va aprofitar el seu parlament per destacar que el Ple del Parlament de Catalunya d’aquesta novembre va aprovar proposar al Congrés dels Diputats que el català sigui requisit per als jutges i fiscals catalans, per tal de d’oficialitzar-lo plenament en la Justícia.

D’altra banda, la ponent va fer un breu repàs a les iniciatives del Departament en relació a aquest tema. La creació del certificat del llenguatge jurídic en català, el portal jurídic de Catalunya i els cursos de capacitació de la llengua en són alguns exemples. En relació als cursos de català (PARLA.CAT), organitzats amb la Direcció General de Política Lingüística, Feliu ha dit que “es faran íntegrament a través d’una aula virtual, on l’alumne disposarà de tot el material didàctic i podrà interactuar amb el professor i amb altres alumnes del grup”.

Finalment, va concloure assegurant que la implantació del portal e-justícia.cat permetrà tramitar els assumptes generalment en català.

Switch to mobile version