Autor Cinema, teatre i televisió
4 Novembre 2014 a 18:00

Crítica cinematogràfica: Zodiac

Fins on es pot arribar per una obsessió

Zodiac

Zodiac

THRILLER. EE.UU. Estrena: 2007. Dirigida per: David Fincher. Repartiment: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Robert Downey Jr., Brian Cox, John Carroll Lynch, John Lacy. Duració: 158 min

Durant els anys 1966 i 1978 la ciutat de San Francisco viu aterrada per l’assassí del Zodiac, un assassí en sèrie que a la vegada que matava enviava cartes xifrades als mitjans de comunicació. El film es centra en dos detectius i dos periodistes que fan el possible per descobrir la identitat de Zodiac.

La pel·lícula comença amb un assassinat comès per Zodiac a una parella, per sort el noi aconsegueix sobreviure. D’aquesta manera, amb imatges d’un assassinat a sang freda, el director aconsegueix que l’espectador es mantingui enganxat a la pantalla. Seguidament, se’ns mostra la redacció del San Francisco Chronicle, on treballen Paul Every (Robert Downey Jr.) i Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) que al llarg del film tindran una gran importància.

El film està basat en fets reals i en el llibre del propi Graysmith, qui va dedicar gran part de la seva vida a investigar sobre Zodiac. Es per aquesta raó que el guió del film manté un estil periodístic i d’investigació. Es nota que els diàlegs han estat treballats curosament ja que estan plens de detalls i aspectes que al llarg del film es van resolent, fet que implica que l’espectador estigui ben atent per no perdre el fil dels diversos temes i pistes.

Com a actors principals destaquen Gyllenhaal, Downey Jr. i Ruffalo. Gyllenhaal interpreta a Robert Graysmith, un caricaturista que s’obsessiona pel cas de Zodiac fins a tal punt que arriba a ser el més important a la seva vida. Downey Jr. interpreta a Paul Every, un periodista que a causa de la seva obsessió acaba perdent el nord. I finalment, Ruffalo interpreta a Dave Toschi, un agent de policia que porta el cas de Zodiac. Els tres personatges, que aparentment diferents, acaben tenint una mateixa obsessió: descobrir la identitat de Zodiac. La interpretació dels tres personatges, a l’igual que tot el que engloba els films de Fincher, estan ben cuidades i estudiades a la perfecció, però la que més avança al llarg del film és la de Gyllenhaal, ja que es el viu retrat de l’obsessió.

El film està entre les dues etapes de Fincher, és la que fa de pont entre l’etapa del “món de les tenebres” al “món comercial”. David Fincher, conegut per realitzar films amb una estètica fosca i un tractament poc comercial ens presenta un film que engloba l’essència de la seva primera etapa però amb deixos de film comercial. El film mostra un retrat de la societat nord-americana de forma freda i crua, per ressaltar la hipocresia i els falses aparences que fan trontollar la llibertat de l’individu. A diferència de Se7en (film més conegut del director), Graysmith i Every són personatges que treballen fora del “món de les tenebres” però acaben endinsats, mentre els rodegen les ports, les morts i les mutilacions, en aquest cas, de Zodiac. A més de combinar dues etapes de Fincher, el film combina dos estils: el de documental i el de ficció. Per una banda és un film que representa la realitat, de certa manera, distorsionada; però a la vegada és un film que cuida tant els detalls que arriba a ser un relat realista de la vida de Graysmith.

Tot i ser un film de més de dues hores no es fa pesat per a l’espectador ja que Fincher aconsegueix anar deixant pistes per què l’espectador pugui fer-se la seva pròpia idea de qui és realment Zodiac.

En resum, es un film que, a l’igual que la llarga filmografia de Fincher, val la pena visionar, però s’ha de tenir paciència i estar atent per apreciar-la.

Cristina Nocete

@crisnocete

Switch to mobile version