Autor Societat
12 Novembre 2014 a 14:00

ATM, Administració i empreses de transport garanteixen el servei fins al 2031

S’assegura així la viabilitat del transport públic de Barcelona

 Imatge del moment posterior a la firma dels convenis. // Imatge cedida pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Imatge del moment posterior a la firma dels convenis. // Imatge cedida pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) van tancar ahir, 11 de novembre, un paquet de convenis per garantir la viabilitat del transport públic a l’àrea de Barcelona fins al 2031. Els acords firmats pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias i el vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Antonio Balmón, serviran per millorar la situació econòmica dels serveis de bus, metro, tramvia i ferrocarrils. I és que l’equilibri econòmic i la reducció del deute són els grans objectius de tot plegat.

L’entesa inclou també les companyies que operen el transport públic del territori gestionat per l’ATM i les entitats bancàries que fan possible el refinançament del deute del conjunt del sistema, generat els últims anys per la crisi econòmica. La mala situació econòmica ha comportat un canvi d’hàbits de la mobilitat, una potenciació de la tarifació social, unes menors aportacions de l’Administració General de l’Estat i un creixement més alentit dels costos del transport en considerar-se una peça essencial de l’Estat del benestar.

En definitiva, el pla d’equilibri econòmic i financer vol equilibrar les necessitats corrents del sistema i les aportacions de les Administracions, en el període 2014-2016; mitjançant un increment d’aportacions de les Administracions (Conveni de Finançament) i una contenció de la despesa per part dels operadors de transport (Contractes-Programa). A més, també es vol refinançar amb les entitats financeres l’endeutament del sistema del període 2009-2013 i pactar un nou finançament per equilibrar els comptes del sistema en el període 2014-2016 (Contracte de finançament amb les entitats financeres).

Conveni de Finançament

El finançament és un punt clau per assegurar la viabilitat del transport públic. L’objectiu del conveni és determinar les aportacions de les Administracions per cobrir les necessitats corrents del sistema de transport en l’àmbit del sistema tarifari integrat de l’àrea de Barcelona i el servei del deute derivat del contracte de refinançament i sanejament financer del sistema de transport. Durant els tres propers anys les Administracions augmentaran l’aportació en uns 67 milions d’euros. A partir de 2017 les aportacions públiques es regularan segons l’IPC.

Contractes programa

Reduir el dèficit de les empreses de transport TMB, FGC i les empreses de gestió interessada de l’ÀMB és un altre punt clau. El principal objectiu és que quedi reduït a zero en només tres anys. L’any 2013 el dèficit era de 181 milions d’euros, això obligarà a un increment d’aportacions i a una contenció de la despesa. Ser sostenibles a l’hora de calcular les despeses del servei serà una prioritat els propers anys. Per això, l’únic augment de l’oferta que s’ha previst és la de l’ampliació dels FGC a Terrassa i Sabadell.

Contracte de Finançament Sindicat a llarg termini

El tercer eix dels acords firmats ahir és el que s’ha signat amb diferents entitats bancàries. Per poder cobrir totes les necessitats del servei s’ha contractat un préstec per un import de 472,3 milions d’euros i per un període de 17 anys, 2014-2031, amb carència de principal fins el 2017 i 15 anys d’amortització. Les entitats prestamistes i l’import són: CaixaBank SA (258.360.270,68 €), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (65.542.393,27 €), Bankia SA (56.185.893,28 €), Banco Santander SA (31.828.893,27 €), Bankinter SA (20.922.504,32 €), Banc de Sabadell SA ( 20.000.000,00 €) i Banco Popular Español SA (19.444.045,17 €).

Switch to mobile version