Autor Economia
4 Novembre 2014 a 13:15

Artur Mas entrega els guardons de la Nit de l’Empresari de la Cecot

El President destaca el lideratge econòmic i empresarial català

[wzslider info=”true”]

Ahir a la nit es va celebrar la 20a edició de la Nit de l’Empresari de la Cecot, que per primer cop va tenir lloc fora del Vallès, traslladant-se a la capital catalana, com a manera de reivindicar el pes econòmic de la comarca i la seva importància empresarial (veure notícia).

L’acte va ser presidit per Artur Mas, que va dirigir unes paraules als assistents. En primer lloc, va voler felicitar els presents, atès que és conscient que «tirar endavant entitats i associacions és difícil, sobretot quan n’hi ha moltes i proliferen molt», i és així com els empresaris s’han «guanyat un lloc en la societat catalana, i en el món econòmic i empresarial català». Aquest lloc se l’han guanyat, segons va dir el President, des del Vallès, cosa que té molt de mèrit perquè estant a Barcelona resulta més fàcil donar-se a conèixer: «De vegades passa que el que no es troba a Barcelona costa més de sobresortir».

Mas va valorar la situació econòmica actual, que encara es troba en un punt «de recuperació, de refer-nos de les ferides fondes que ens han provocat durant aquests darrers 6 anys, que s’estan fent molt llargs», però malgrat tot va defensar, amb cinc raons, el lideratge empresarial de Catalunya dins l’Estat espanyol i dins el sud d’Europa.

La primera és que Catalunya és la comunitat que aporten més creació de riquesa, i això és una cosa que depèn de la societat catalana, no d’un Ajuntament o d’un Govern. I ho fa sistemàticament, malgrat no sigui la més poblada. La segona, és que Catalunya és qui està liderant la recuperació del mercat de treball, sempre reconeixent que es troba encara molt lluny de la situació òptima: una quarta part dels llocs de treball que s’estan creant a Espanya són a Catalunya, tot i que la població signifiqui un 16% del total de l’Estat. En tercer lloc, les exportacions, que són les més altes de l’Estat, també rellevant en relació al percentatge de la població Catalana respecte l’Estat espanyol. Això, va dir el President, és una mostra de la capacitat competitiva de Catalunya. I no només Catalunya és líder en exportacions, sinó que el volum d’aquestes creix cada any. El quart lideratge és el del turisme: Catalunya rep cada any el doble de turistes – 15 milions – de la població que té, cosa que demostra la capacitat d’atracció de persones, i nega, així, aquelles veus que diuen que degut al procés sobiranista ja no hi ha interès per venir a Catalunya. «Hi ha molt pocs països al món que doblin la seva població amb el turisme», va valorar Artur Mas. El cinquè i darrer àmbit de lideratge és l’aposta pel coneixement: «les nostres universitats estan cada cop més ben situades en els rànquings mundials», va afirmar, així com les escoles de negoci, que són habituals en les llistes i ocupant posicions altes. S’està fent una aposta important per la recerca i la innovació, i s’està intentant unir tots els centres d’investigació i innovació per tal de poder defensar-se millor i oferir millors serveis.

Aquest lideratge és fruit d’un important esforç, un esforç que Artur Mas considera que no es reconeix ni es valora fora de Catalunya, i és que des de l’Estat espanyol no es cuida Catalunya com es mereix, ans al contrari, «gairebé se’l castiga: ara que han sortit els pressupostos de l’Estat, es veu clarament». Aquest territori té moltes possibilitats, si es fan les coses bé, però si no se li dóna el reconeixement – «normal, ordinari, res extraordinari» – que mereix, caldrà buscar noves eines per poder decidir per nosaltres mateixos.

El President també va mostrar el seu acord amb qui diu que la mida de les empreses no importa: si bé algunes empreses poden tenir alguna dificultat per competir amb empreses més grans, el cert és que hi ha moltes empreses petites o mitjanes que són «tremendament competitives, i tremendament obertes», ja que en alguns casos, més del 70% del negoci de l’empresa en qüestió es fa fora del país, és a dir que són capaces de competir internacionalmnent, i amb països competitius. Això també val pels països: «En el camp europeu, els països més competitius i els que tenen cotes de benestar més altes per a la seva població són països petits, o molt petits», que no seria el cas de Catalunya, que seria un país petit però no tan petit com altres. En aquest sentit, va posar l’exemple de Luxemburg, que no passa del mig milió de persones – «és la suma de Terrassa i Sabadell», va dir – i és un dels països amb la renda per càpita més elevada. A més, el president de la Comissió Europea és de Luxemburg. Segons el President, aquells que diuen que un país petit no seria viable només ho fan per introduir la por. També va voler remarcar que és important establir vincles amb altres països europeus i «compartir sobiranies».

Per finalitzar el seu discurs, Artur Mas va agrair que la Cecot s’hagi sumat, des del primer moment i sense dubtar-ho, al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i també va destacar que un dels valors més importants és que «parleu clar», perquè és important que ho faci la gent que en el nostre país pot tenir influència i que pot arribar a ser gran. I que parlar clar signifiqui que cadascú ho faci des de la seva posició, assumint els riscos que comporta, perquè de vegades «no queda bé mullar-se, però els països avancen a base de la gent que dóna la cara. Això sí, amb la prudència que toqui», va afirmar.

Per al President, la cita d’aquest diumenge és una cita amb la democràcia, i per això va fer una crida a conjurar-se tots plegats per tal de donar una llicó democràtica i una lliçó de civisme, per tal de trencar amb les estructures decimonòniques. En aquests moments tan clau, és necessari fer «el que toca, i el que toca fer és allò que ens demanda una gran part de la societat civil catalana».

Els guardonats de la Nit de l’Empresari de la Cecot

Artur Mas va ser l’encarregat, també, de lliurar els premis als guardonats a la Nit de l’Empresari. Els guardonats d’enguany van ser els següents:

 • Empresa més internacional – FLUIDRA (Sabadell)

 • Comerç més dinàmic (patrocinat per Nationale Suisse) – TOUS (Manresa)

 • Valor d’emprendre – nova creació – XPRESA GEOPHYSICS, SL (Terrassa)

 • Valor d’emprendre – reempresa – ELS NOU RALS, SCCL (Viladecans)

 • Reconeixement a la Innovació – INTELLIGENT PHARMA, SL (Barcelona)

 • Millor jove iniciativa empresarial (promogut pel CCJE) – GAMA PROFIT, SL (Terrassa)

 • Entitat integradora (promogut per la Fundació Institut Industrial i Comercial) – GRUPO SIFU (Barcelona)

 • Premi BBVA a la creació de valor social “Yo soy empleo” – empreses petites – TICK TRANSLATIONS (Girona)

 • Premi BBVA a la creació de valor social “Yo soy empleo” – empreses mitjanes –  FONTGAS (Terrassa)

 • Premi BBVA a la creació de valor social “Yo soy empleo” – empreses grans –GFT IT CONSULTING, SLU (Sant Cugat del Vallès)

 • Premi Egarsat SP al lloc de treball més segur i saludable 2014 – JOVI, SA (Rubí)

 • Gremi/Associació – PATROSIL-ACEVIP (Terrassa)

 • Millors pràctiques administració pública – FUNDACIÓ MOBILE WORLD CAPITAL (Barcelona)

 • Personalitat – VÍCTOR GRIFOLS ROURA, President i conseller delegat de Grifols(Barcelona)

Switch to mobile version