Autor Notícies
12 Novembre 2014 a 12:00

Aposta per la millora de les tipologies de joc a la ciutat

Es diversificaran les àrees de joc infantil

Mercè Conesa i Cristina Paraira

Mercè Conesa i Cristina Paraira a la presentació del projecte // Imatge cedida per l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

L’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, junt amb la tinenta d’alcalde de Serveis Urbans i Sostenibilitat, Cristina Paraira, va presentar ahir al matí un nou projecte d’ampliació, millora i renovació de les àrees de joc infantil i juvenil de la ciutat. El projecte, emmarcat dins l’aposta de Sant Cugat com a Ciutat de les Famílies, vol potenciar els espais de joc, relació i convivència dins la gran trama de parcs urbans.

El consistori pretén, així, facilitar l’apropament de les zones de joc de la ciutat, de manera que tots els domicilis tinguin, com a molt lluny, una àrea de 550 metres de distància. S’aposta doncs per una Sant Cugat idònia per a les famílies i que valgui a la ciutat per obtenir la distinció de Ciutat Amiga de la Infància per la Unicef ja que, acabades les obres, es disposaran de 78 àrees de joc infantil.

L’alcaldessa va manifestar a la presentació del projecte que “a l’hora de valorar les instal·lacions d’aquestes noves àrees de joc i la millora de les actuals, hem volgut fer una aposta per la qualitat urbana de manera que tot el municipi en pugui disposar. Sant Cugat té el títol de Ciutat Amiga de la Infància per la Unicef, un guardó que acredita allò que hem fet fins ara, però que també determina les línies d’intervenció que volem seguir. Els jocs estan segmentats per edats. D’aquesta manera, volem eixamplar l’espectre dels infants i joves a qui s’adrecen. Tindrem, doncs, àrees de joc per als més petits, però també per als més grans. N’hi haurà dues que, a més a més, incorporaran Wi-Fi i, de mitjana, totes les famílies de Sant Cugat tindran una àrea de joc a menys de 500 metres del domicili”.

Per la seva banda, Cristina Paraira assenyalava que “l’ampliació i renovació de les àrees de joc infantil s’emmarca en la triple estratègia de la ciutat, que té un vessant econòmic, un de social i un d’ambiental. Les noves àrees de joc permetran que els infants i joves puguin desenvolupar la seva autonomia i, al mateix temps, que puguin compartir un espai de lleure de qualitat amb les seves amistats. I és que volem que els parcs siguin un espai de trobada per a les famílies i els seus membres. En aquest nou mapa d’àrees de joc, n’hi haurà per als més menuts, per als infants, per als adolescents i per als joves”.

 

Cinc nou parcs infantils

 • Parc del Turó de Can Mates. Situat entre els carrers de Ramon Llull, Josep Irla i la carretera de Vallvidrera. Joc d’impacte visual i lúdic de 8.150 m². Disposarà d’estructures innovadores, xarxes, passarel·les, ponts tirolesos (“tirolines”) i grans tobogans per als talussos existents. Hi haurà una zona de Wi-Fi i s’hi instal·laran elements auxiliars (bancs i papereres).

 

 • Coll Favà. Situat entre els carrers de Salvador Espriu i d’Abat Armengol. Joc d’impacte visual i lúdic de 3.000 m². S’hi definirà una pista d’esports de platja amb l’aportació de sorres, tancaments i instal·lació de xarxa al costat de l’aparcament de zona blava. S’hi crearà una altra zona de jocs per a preadolescents i adolescents que potenciï la relació i les activitats esportives. Hi haurà una zona de Wi-Fi i s’hi instal·laran elements auxiliars (bancs i papereres).

 

 • Parc de la Pollancreda. Situat entre els carrers de Puig i Cadafalch amb l’avinguda de les Corts Catalanes. Joc d’impacte visual i lúdic de 2.680 m². S’hi instal·larà una pista de skate per a nens petits, taules de ping-pong i jocs que fomentin el moviment, la motricitat i l’activitat lúdica i esportiva. Es proposa una àrea de gimnàstica a l’aire lliure per a joves i persones grans. Es respectarà l’espai d’ús de curses esportives com el cros. S’hi instal·laran elements auxiliars com bancs i papereres.

 

 • Parc Central. Situat entre el carrer de Vidal i Graners i el de Manel Farrés). Es farà una substitució de l’estructura i gronxador actual per dues zones diferenciades amb jocs d’impacte visual i lúdic per a edats de 0 a 6 anys i de 6 a 12 anys de 1.100 m². S’hi instal·laran, també bancs i papereres.

 

 • Parc de Sant Francesc. Situat entre el carrer Joan XXIII i Abat Escarré. Es farà una substitució de tots els jocs existents (excepte el pentagronxador) per elements de joc singulars i innovadors dirigits a franges d’edat de 6 a 12 anys i a adolescents, preferentment jocs de moviment, esportiu o de pilota de  1.400 m². S’hi instal·larà paviment amortidor de seguretat, rètols i tancament perimetral. Hi haurà una zona de Wi-Fi i aquí s’instalaran, també, bancs i papereres.

 

Jocs per a nens i joves

Els nous jocs que s’instal·laran estan pensats per a nens petits (0-4 anys), preadolescents (8-12 anys), adolescents (12-18 anys) i joves (18-25 anys). D’aquesta manera, l’Ajuntament tracta de diversificar l’oferta per franges d’edat ja que, actualment, la majoria de jocs són només per a infants de 4 a 8 anys.

Aquestes noves zones de joc tindran, d’altra banda, espais adaptats per a infants amb discapacitat, seran ambientalment sostenibles i afavoriran la relació entre les persones que hi juguin. Majoritàriament, seran estructures que prioritzaran el joc col·lectiu i no l’individual, com són les cúpules i les piràmides.

Altres activitats als parcs

Al mateix temps que es duen a terme aquestes obres, l’Ajuntament ha instal·lat 14 taules de pícnic als següents llocs:

 • Parc de Ramon Barnils-rambla del Celler: 2 taules
 • Parc de Can Mates: 2 taules (arbreda situada prop de la masia i dels jocs prop de la carretera de Vallvidrera)
 • Parc de la Pollancreda: 2 taules (prop de l’skate)
 • Coll Favà (prop dels jocs existents a l’avinguda de Francesc Macià)
 • Parc de Sant Francesc: 2 taules
 • Casal de Mira-sol (parc de davant): 2 taules
 • Parc Central: 2 taules
Switch to mobile version