Autor Cultura
1 Octubre 2014 a 17:30

Sol Picó presenta el seu nou espectacle al Temprada Alta

Una revisió dels vint anys de la companyia

La ballarina i coreògrafa Sol Picó // Foto: Ventura López

La ballarina i coreògrafa Sol Picó // Foto: Ventura López

Aquest migdia s’ha celebrat a l’espai del Mercat de les Flors de Barcelona, la presentació del nou espectacle de Sol Picó que encetarà el Festival Temporada Alta d’enguany. A l’acte hi ha acudit la ballarina i coreògrafa, Sol Picó; l’assistent de programació internacional del Temporada Alta, Narcís Puig; i el director del Mercat de les Flors, Cesc Casadesús.

El nou espectacle de Picó, titulat “One-Hit Wonder”, que estrenarà al Festival Temporada Alta aquest divendres 3 d’octubre, repassa els vint anys de trajectòria de la companyia que es celebren enguany, tot recuperant alguns fragments d’alguns dels seus muntatges.

Narcís Puig ha destacat com a novetat que, aquest any l’estrena del festival serà a la Sala Planeta, un espai més petit que el de l’any passat, amb l’objectiu de “reivindicar tots els formats”. A més, també ha destacat el fet que el programa d’aquesta edició conté molta més dansa que altres anys, i que per això era interessant obrir el festival amb un espectacle d’aquesta disciplina.

Picó, ha definit l’espectacle, que també es podrà veure la Sala Gran del Mercat de les Flors una setmana després de passar pel Temporada Alta, com a “un solo petit, íntim, fràgil” on es recuperaran “fragments o detalls d’altres espectacles” que lluny de ser una revisió, assegura que “han servit d’excusa per reflexionar sobre el que ha passat”.

Pel què fa al format, la ballarina i coreògrafa ha comentat que és molt similar al del muntatge de “Bésame el cactus” de principis del 2000 ja que es trobarà sola a l’escenari però acompanyada, en certs moments per Joan Manrique, actor, faquir i maquinista de la companyia.

Sol Picó ha esmentat que en aquest muntatge es torna a enfrontar a les mateixes pors amb les que es va encara a “Bésame el cactus” però aquest cop des de la rebel·lia. Amb una combinació del cos, el moviment, i per primer cop, també de la paraula. A través d’improvisacions i amb l’ajuda del director Ernest Collado, han creat un text de composició pròpia que també li permetés expressar-se a la ballarina i coreògrafa d’origen alacantí.

Picó ha assegurat que en el procés de creació s’ha trobat amb dos grans reptes, d’una banda la incorporació de la paraula, i de l’altre els límits físics, i ha apuntat: “si a l’inici (de “Bésame el cactus”) no hi havia límits, ara ja comença a haver-n’hi”. Tanmateix, Picó ha afirmat que no és una revisió des de la nostàlgia sinó més aviat des de la ironia “i una manera de riure’t una mica de la vida i de tu mateix”.

Cesc Casadesús ha manifestat que “m’agradaria molt que vingués la gent jove que no l’hagi vist mai” perquè assegura que es tracta d’un “espectacle terriblement actual” i que, en el cas de la gent que ja conegui la trajectòria de Picó, “juga amb la memòria” i aconsegueix “fer reviure els espectacles ja fets” encara que no apareguin en escena.

Pel què fa al títol, “One-Hit Wonders”, Sol Picó ha comentat que es tracta d’una reivindicació del fet que amb un sol èxit es pugui viure tota la vida, un fet que, segons ha manifestat, “no és possible aquí”. No obstant això, la ballarina i coreògrafa valora molt positivament el fet d’haver-se pogut dedicar durant 20 anys a la seva passió, i en aquest temps haver consolidat una família com és la companyia que porta el seu nom.

En relació a les perspectives de futur, Picó assegura que “a partir d’aquí segueix més camí” i ha avançat alguns apunts sobre el seu nou projecte. Picó ha explicat que es tracta d’un projecte sobre la dona i la seva evolució històrica, “com hem anat i hem retrocedit”. Per tal de dur a terme aquest muntatge, que encara es troba en fase embrionària, comptarà amb la col·laboració de quatre ballarines internacionals que han hagut d’establir-se a Europa per tal de desenvolupar la seva carrera, i amb el suport del Festival Grec.

@anna_mestreseg

Switch to mobile version