Autor Societat
14 Octubre 2014 a 10:00

Presentació del programa d’accions contra el malbaratament alimentari

A càrrec del Consorci de Residus del Vallès Occidental

Presentació de l'esdeveniment ahir a la Nova Jazz Cava de Terrassa

Presentació de l’esdeveniment ahir a la Nova Jazz Cava de Terrassa // Foto: Sergi Colomer

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona data en 719 tones la brossa de menjar en bon estat que es llença cada dia a Catalunya. Més de la meitat d’aquesta xifra prové de les llars, concretament un 58%, però també es malbaraten aliments als supermercats i restaurants. De forma individual, cada vallesà llença al cubell de brossa 35kg de menjar per any. Aquesta situació, que genera un greu problema ambiental, social i econòmic, és el que ha fet que el Consorci per a la Gestió de Residus centri el seu esforç en la sensibilització ciutadana a partir d’un programa d’accions contra el malbaratament alimentari.

Aquest nou programa i les seves accions, junt amb la campanya “Acaba’t el plat a casa” i “La Lluita per l’Aprofitament” van presentar-se ahir al matí a la Nova Jazz Cava de Terrassa, on va comptar-se amb la presència del President del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Joan Carles Sánchez; la vicepresidenta, Eva Herrero i Artur Martínez, xef del Restaurant Capritx, guardonat amb una estrella Michelin.

Joan Carles Sánchez explicava que “una de les prioritats municipals de l’actualitat és la lluita contra la pobresa per garantir l’alimentació bàsica a les llars i la necessitat d’abastir famílies. No obstant, es continua llençant molt menjar a la brossa. Accions com l’”Acabat el plat a casa” pretenen reduir el malbaratament alimentari començant pels més de 80 restaurants adherits, intentant produir un canvi cultural”. Per la seva banda, Eva Herrero afegia que “el malbaratament alimentari és un problema mediambiental, social i ètic que cal abordar des de la comarca. Per això, accions com “La Lluita per l’Aprofitament” del proper 22 de novembre pretenen provocar reflexió i sensibilitzar a la ciutadania sobre el que es pot fer al respecte. Serà una competició sana en la que s’elaboraran plats amb menjar que, tot i estar en bon estat, acabarien en el millor dels casos al contenidor de l’orgànica”.

Per tal de donar inici al programa, el xef Artur Martínez, col·laborador en alguna de les seves accions, ha impartit una Master Class de cuina d’aprofitament. Entre la cinquantena d’oients que hi havia congregats destaquen els estudiants de l’Escola d’Hostaleria de Terrassa  i del Vapor Llonch de Sabadell, que van poder observar amb atenció com és possible l’aprofitament d’aliments d’una forma original i creativa. “El primer pas contra el malbaratament comença amb una compra responsable i ben planificada, una pràctica molt habitual als restaurants que cal traslladar a les llars amb la planificació dels menús setmanals”, va afirmar el xef.

Presentació de l'esdeveniment ahir a la Nova Jazz Cava de Terrassa

Presentació de l’esdeveniment ahir a la Nova Jazz Cava de Terrassa // Imatge de Sergi Colomer

Campanya “Acaba’t el plat a casa”

La campanya “Acaba’t el plat a casa” pretén reduir el menjar que es llença al sector de la restauració, fomentant que el client es pugui endur en una carmanyola el que no hagi consumit.

Així, el que pretén el Consorci és implicar al màxim de restaurant de la comarca en la promoció de l’hàbit d’endur-se el menjar que ha sobrat al plat. Actualment ja són més de 80 els restaurants que s’han adherit a la campanya i formen part dels Restaurants Recooperem. Aquests restaurants disposaran del material de comunicació necessari per explicar als clients la possibilitat d’endur-se el menjar. Al mateix temps, el Consorci serà que provingui aquests restaurants de carmanyoles per facilitar als clients poder endur-se els aliments que hagin sobrat.

El web www.cresidusvoc/recooperem ha sigut creat pel propi Consorci perquè els ciutadans i ciutadanes puguin trobar tots els Restaurants Recooperem situats en un plànol de la comarca o cercar-los per municipi. A més disposa, també, d’exemples de receptes de cuina d’aprofitament i podran seguir-se totes les novetats de la campanya.

La campanya, que ha rebut el suport dels ajuntaments de la comarca i la col·laboració del Gremi Comarcal d’Hosteleria i Turisme de Sabadell i del Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, així com del col·lectiu de restauradors Cuina Vallès, s’iniciarà demà i tindrà una durada de dos mesos, durant els quals qualsevol restaurant de la comarca podrà adherir-s’hi omplint un formulari a la mateixa pàgina web de la campanya.

Campanya “La Lluita per l’Aprofitament”

L’Ajuntament de Terrassa amb col·laboració del Consorci de Residus organitzaran conjuntament el pròxim 22 de novembre “La Lluita per l’Aprofitament”, un concurs de cuina d’aprofitament de gran format.

Es tractarà d’una competició entre dos equips, cadascun d’ells encapçalat per un xef de reconeguda experiència. Un dels xefs serà el propi Artur Martínez, mentre l’altre serà Jordi Garrido, qui actualment es troba al capdavant del Restaurant Mas de Torrent, situat a l’hotel de cinc estrelles del mateix nom a la Costa Brava. Un equip estarà format per tres estudiants de les escoles d’hostaleria de la comarca, i l’altre per tres participants del col·lectiu de gent gran de la ciutat. A més, es destinaran tres places per persones interessades a nivell particular.

L’enfrontament consistirà en confeccionar la millor recepta de cuina d’aprofitament. Ambdós equips disposaran dels mateixos elements: macarrons i un conjunt d’aliments que haurien estat malbaratats i que es recolliran dels Mercats Municipals, Mercavallès i establiments col·laboradors de la ciutat.

El jurat correrà a càrrec de tots els ciutadans i ciutadanes que s’apropin a l’esdeveniment: tastaran les dues receptes i donaran el seu vot a la recepta que més els impressioni. Aquesta participació i degustació serà totalment gratuïta amb l’única condició d’aportar algun aliment al Rebons Municipal de Terrassa.

Aquest esdeveniment tindrà lloc al Vapor Ventalló de Terrassa, on des d’ahir totes les persones que així ho volen, poden participar enviant una recepta de cuina d’aprofitament a través de les xarxes socials, a la pàgina de Facebook Residus Vallès, o bé per correu electrònic a informacioresidus@ccvoc.cat. De totes les receptes rebudes, l’organització n’escollirà les més originals i creatives per designar els participants.

El projecte Recooperem

El els darrers mesos, el Consell Comarcal del Vallès Occidental  i el Consorci per a Residus del Vallès Occidental han iniciat el projecte “Recooperem, cuina per compartir”, amb l’objectiu d’abastir amb aliments cuinats famílies de la comarca que tenen necessitats socials concretes.

Aquesta iniciativa està finançada a parts iguals per les dues institucions comarcals que col·laboren en el seu desenvolupament.

Al conveni marc signat entre el Consell Comarcal i el Consorci de Residus s’hi poden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.

RESTAURANTS RECOOPEREM

Switch to mobile version