Autor Societat
7 Octubre 2014 a 9:00

Els Bombers de la Generalitat donen consells per anar a buscar bolets

Meteorologia, equipament i orientació, els elements clau

Binomi bomber-gos realitzant una batuda // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

Binomi bomber-gos realitzant una batuda // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

Degut a l’estiu plujós i poc calorós d’enguany que ha fet avançar la temporada de bolets i en preveu una de les més bones dels últims anys, des de l’1 de gener fins al 30 de setembre, els Bombers de la Generalitat han treballat en 50 serveis per buscar boletaires perduts.

La majoria d’aquets serveis s’han concentrat en el mes de setembre, concretament 37 recerques, en zones de les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell i el Ripollès.

Al mateix període de l’any passat, es van realitzar 21 actuacions, malgrat va ser una temporada atípica amb escàs règim de pluges i molt poca generació de bolets als boscos. La major part d’aquestes recerquen van tenir lloc a les comarques de muntanya, sobretot al Ripollès, l’Alt Urgell i el Berguedà, a conseqüència del desconeixement de la zona i del terreny, o bé per les condicions meteorològiques adverses com ara la boira.

En aquest sentit, els Bombers van organitzar el passat divendres 3 d’octubre, un exercici de recerca de boletaires que s’havien perdut a la zona de la finca de al municipi de Capolat, al Berguedà.

En aquest dispositiu de recerca van participar-hi Can Riera un vehicle lleuger amb tres efectiu del GRAE (Grup d’Actuacions Especials), dues unitats del Grup Caní de Recerca, l’helicòpter de rescat, i efectius del GEM (Grup d’Emergències Mèdiques) que van desplaçar el PMA (grup de suport logístic) sanitari, l’ambulància, dos vehicles lleugers (de comandament i de transport), i 6 efectius (metge, quatre infermers i un tècnic). A l’exercici també s’hi va desplaçar el Punt de Trànsit de la Regió d’Emergències Centre.

En la mateixa línia, els Bombers han desenvolupat una llista de consells per als caçadors de bolets que també es pot consultar al web de la Generalitat de Catalunya:

  • Abans de planificar la sortida cal tenir en compte l’estat del temps previst i desistir de sortir en cas d’un pronòstic desfavorable.
  • Adequar l’equipament a l’activitat
  • Cal conèixer la zona on es vagi a collir bolets, així com les seves vies d’accés
  • Cal prendre punts de referència que ajudin a la orientació en cas de pèrdua. Per exemple on s’ha estacionat el cotxe
  • No apurar el temps de l’activitat. Dins el temps total cal incloure-hi també el temps de fer el camí de tornada
  • En cas d’emergència cal trucar al 112
  • Cal tenir molta precaució en la recol·lecció dels bolets. Per a més informació es pot consultar el web del Departament de Salut.
Switch to mobile version